THINK OUTSIDE THE BOX

PHX 3

(Bookshelf 2 cai) cu Epos ELS3 si Usher 9930-20

 

Difuzoarele folosite in acest proiect sunt Epos ELS3 respectiv Usher 9930-20.

Epos ELS3 este un difuzor recuperat dintr-o pereche de boxe Epos care a fost dezmembrata pentru piese. Constructiv este un midbas cu sasiu din aliaj (magneziu\aluminiu), membrana din polipropilena si magnet clasic din ferita.

Usher 9930-20 tweeter cu membrana de matase de 25mm, flansa din aluminiu, frecventa de rezonanta foarte scazuta – 560Hz, magnet din ferita si Rear chamber. Toate aceste atribute fac din el un tweeter redutabil cu pretentii destul de mari.

 

Parametrii TS – masurati – sunt prezentati in tabelul de mai jos.

 

 Epos ELS3 Usher 9930-20
D 109.0 [mm]
Re 4.44 [Ohms]
Fs 61.91 [Hz]
Zm 24.87 [Ohms]
BL 5.78 [N/A]
Qms 2.547
Qes 0.553
Qts 0.454
Vas 7.555 [liters]
L10k 0.68 [mH]
n0 0.31 [%]
dBSPL 87.00 [1W/1m]
Ms 10.70 [grams]
Cms 0.62 [mm/N]

D     25.0 [mm]
Re    4.80 [Ohms]
Fs    559.20 [Hz]
Zm    16 [Ohms]
BL    0.00 [N/A]
Qms   1.769
Qes   0.757
Qts   0.530
L10k  1.06 [mH]

Din simularea cu WinISD rezulta o incinta de aprox. 6.5 Litri cu tuningul portului la 62Hz si un F3 de aprox. 63Hz.

Cutiile vor fi facute din lemn de stejar.

 

Dupa cum spuneam, incintele urmeaza a fi facute din lemn de stejar cu o tehnica interesanta. Mai precis, se va face un panou asemanator cu lambriulrile sau cu podelele, o imbinare de tip lamba si uluc, dar cu o mica diferenta. Imbinarea nu va fi inchisa cum se face in mod normala ci se va lasa un spatiu de 5mm care va fi umplut cu un silicon cauciucat. Acest silicon intre fasiile de lemn are doua roluri:

1 – sa preia miscarile sezoniere ale lemnului (lemnul se dilata si se contracta in functie de umiditate si temperatura; acest fenomen se nu numeste miscare sezoniera);

2 – sa absorba parte din vibratiile incintei.

Mai multe detalii despre acest aspect un pic mai jos pe pagina.

 

 

 

Asa arata suprafata panoului dupa ce s-a inlaturat banda adeziva. Eu am dat jos banda imediat dupa aplicarea siliconului si apoi am lasat sa se usuce. Probabil ca banda se poate scoate si dupa uscarea siliconului dar eu nu am incercat.

 

Siliconul folosit e in imaginea de mai jos. Atentie la aplicare, este foarte lipicios si foarte greu de curatat. Pentru a proteja lemnul am folosit banda adeziva din hartie. Un alt aspect important este durata in care se usuca acest silicon (mai ales ca la final trebuie slefuit), durata care este undeva la 3 zile !!! Dupa scurgerea celor 3 zile, suprafata se slefuieste foarte usor, atat manual cat si cu masina de slefuit.

 

Dupa uscarea siliconului avem panourile dorite, panouri care sunt apoi debitate la dimensiunile finale.

 

Inainte de ansamblare sa revenim putin la cauciucul de la imbinari. Mai jos se poate vedea o sectiune prin panou, precum si un gif in care se vede elasticitatea panoului.

 

Ansamblarea cutiilor e si ea mai interesanta. Trebuie luata in calcul si aici miscarea sezoniera a lemnului. In acest caz am apelat tot la uluc, mai precis la Domino.

 

 

In imaginea de mai jos observam cum se taie gaura pentru tubul de bas reflex. Pentru asta puteam folosi freza dar avand in vedere ca discutam despre lemn am zis sa incerc  si “firezul de taiat cercuri”.

 

Difuzorul de mid-bass are marginile tesite prin urmare am fost nevoit sa fac un sablon pentru a freza lacasul lui in latura frontala a incintei.

 

Gaurile pentru borne au un diametru de 20mm si au fast facute la masina de gaurit.

Placa pentru bornea am facut-o dintr-o bucata de aluminiu eloxat care o aveam in atelier nu mai stiu de unde.

Dupa debitare si tesirea marginilor placuta bornelor arata asa.

 

Pasul urmator a fost ansamblarea cutiei si pregatirea pentru finisaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspunsul in frecventa a celor 2 difuzoare montate in cutie si cu gateing la 200hz 1/3db

albastru – Epos ELS3

verde – Usher 9930 – 20

 

Impedanta celor 2 difuzoare in cutie

verde – Epos ELS3

albastru – usher 9930-20

 

Raspunsul in frecventa simulat cu fiecare difuzor individual respectiv cu TW in antifaza

 

Impedanta simulata

 

Schema electrica a filtrului
R2 si R3 reprezinta rezistentele interne a bobinelor (DCR)

 

Filtru montat pe PCB 

 

 

 

 

 

Raspuns in frecventa final masurat cu gateing la 200hz 1/6dB respectiv cu TW in antifaza

 

 Impedanta masurata a boxei

 

 

Grila de protectie e facuta din mdf de 7mm grosimea si are forma aceasta:

 

 

 

 

Efectul grilei de protectie asupra raspunsului in frecventa. Dupa cum se vede in imaginea de mai jos altereaza SPL-ul destul de pregnant. Acest fenomen se datoreaza ramei din lemn si nu panzei acustice care inveleste rama. Fenomenul se numeste difractie.

 

Acum am facut un salt mare inainte in executia/finisajul incintelor. Inainte de ansamblarea finala, cutiile au fost finisate cu un amestec de ulei de in si poliuretan. Aceasta combinatie de substante se mai numeste si Danish Oil. Se aplica foarte usor cu o carpa curata. Finisajul rezultat este unul lucios datorat poliuretanului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acum, legat de felul cum se aud aceste incinte, pot sa spun ca nu suna deloc rau. Am auzit boxe care sa sune mai bine? evidenta DA. Totusi, constructia flexibila a peretilor impreuna cu membrana de polipropilena asigura un sunet foarte convingator in zona frecventelor joase si medii. Cat de convingator? Sa zicem ca tocmai cand am facut prima auditie cu aceste boxe au aterizat la mine in camera o pereche de incinte ale unui producator celebru, incinte care aveau un pret de lista de 4.500€, iar micutele PHX 3, cum le-am botezat eu, sunau cel putin la fel de convingator ca si boxele de firma daca nu chiar mai bine. La bass, sau mai bine spus la extensia de joase comparatia a fost in dezavantajul PHX 3 pentru ca boxele de firma erau floorstandere, dar per total PHX 3 s-au tinut bine. Nu pot sa spun ca a fost o surpriza pentru ca difuzoarele folosite in ambele boxe sunt comparabile ca si calitate, la fel si piesele din filtru.  Stiu, asta e o afirmatie curajoasa, dar in opinia mea midbasul Epos chiar e foarte bun. Medii-inalte, aici avem tweeterul Usher care se comporta foarte bine. Poate unii nu stiu dar Usher a fost copiat dupa un tweeter Scanspeak Clasic. Dimensiunile reduse ale cutiei permit pozitionarea usoara in camera si faciliteaza crearea unei imagini stereo bine definite, spatializare larga si precizie. Ceea ce aduce un plus un tweeter mai scump cumar fi un Scanspeak Iluminator sau Revelator ar fi o oarecare finete, evident la un pret de raft mult mai mare. Una peste alta, e un proiect reusit care se ridica cel putin la asteptarile avute initial!