THINK OUTSIDE THE BOX

Imago

IMAGO

(Floorstander pe 2 cai) cu USHER Audio 8935A   si  9950-20

(pentru a vedea parametrii difuzoarelor dati click pe imagini)

 
Usher Audio 9950-20
http://www.loudspeakershop.eu

 

Parametrii TS precum si alti parametrii ai mid-bass-ului 8935A sunt prezentati in tabelul de mai jos.

 

Din simularea cu WinISD rezulta o incinta de aprox. 35Litri cu tuningul portului la 40Hz si un F3 de aprox. 36Hz ceea ce nu e rau.  Pe net sunt multe voci care critica rezultatele obtinute cu WinIsd sau alte programe free asemanatoare. Am comparat rezultatele obtinute cu WinISD cu rezultatele obtinute din formulele recomandate pe http://www.diysubwoofers.org/.

Port Length
The port length required to tune a volume of air to a specific frequency can be calculated by using the following equation: Lv = (23562.5*Dv^2*Np/(Fb^2*Vb))-(k*Dv), where:
Dv = port diameter (cm)
Fb = tuning frequency (Hz)
Vb = net volume (litres)
Lv = length of each port (cm)
Np = number of ports
k = end correction (normally 0.732)
The value for k, the end correction, can be fine-tuned by using the following values to derive the appropriate end correction figure for each end of the port, then adding them together
Both ends flanged: k = 0.425 + 0.425 = 0.850
One end flanged, one end free: k = 0.425 + 0.307 = 0.732
Both ends free: k = 0.307 + 0.307 = 0.614
Normally, k=0.732 is assumed.


Rezultatele au fost foarte apropiate, ca urmare WinISD este o alternativa rapida si eficienta pentru calcularea incintei.
 

Dimensiunile cutiei sunt prezentate mai jos.

 

In imagine urmatoare avem schema filtrului de separare. Atentie la polaritate. 

 

La executia filtrului s-au folisite condensatoare MKP de la SCR si bobine pe miez din aer. Bobinele din circitul difuzorului de bas au fost facute din sarma de cupru emailat cu diametru de 1.4mm iar cea de la tweeter cu sarma de 1mm. Cablarea interna s-a facut cu un cablu de 4mm.
 Dupa debitarea placilor din MDF se decupeaza gaurile pentru difuzoare cu ajutorul frezei.

Pe fetele interioare ale boxei aplicam o folie de bitum cu grosimea de 3mm. Folia de bitum este lipita cu prenandez si fixata cu capse. Folia de bitum se aplica pe toate fetele interioare cu exceptia bafle-ului.
Pe partea interioara a gaurilor pentru difuzoare se monteaza piulitele cu gheara care fixeaza difuzoarele. Deasemenea, dupa cum se observa in imagine, marginile interioare a difuzorului de bas este tesit cu ajutorul frezei pentru o mai buna ventilatie a difuzorului.
Pe partea posterioara se monteaza tubul bass-reflex, in cazul aceste confectionat dintr-o teava de PVC folosita pentru canalizare. Aceasta este evazata la capat pentru minimizarea turbulentelor de aer.

In etapa urmatoare s-au furniruit si lacuit cutiile.

 

 

Si acum niste imagini cu incinta gata finisata si cu difuzoarele montate.

Raspunsul in frecventa nearfield (20cm) cu un smooth-ing de1/3 oct, respectiv raspunsul in frecventa cu tweeterul in polaritate inversa.


Impedanta si faza electrica finala.albastru – impedanta
rosu – faza