THINK OUTSIDE THE BOX

Signati – sub cu XXLS-P835017

Subwoofer cu Peerless by Tymphany XXLS-P835017


Peerless by Tymphany XXLS-P835017 este un subwoofer asemanator cu seria Discovery de la Scanspeak, ba chiar se poate spune ca sunt frati vitregi. XXLS-P835017 are membrana de aluminiu de 12″, margine de membrana din cauciuc, sasiu turnat din aluminiu, excusie maxima liniara de 12mm, frecventa de rezonanta scazuta – 21Hz.

Pentru a vedea fisa producatorului dati clic pe link : XXLS-P835017

Din simularea rezulta o incinta INCHISA de aprox. 40-45Litri. In graficul de mai jos avem un raspuns in frecventa simulat. Dupa cum se observa se prezice un F3 de aproximativ 38hz ceea ce poate sa para un pic cam slabut pentru un subwoofer de 12″, dar sa nu uitam ca avemde a face cu o incinta inchisa si apoi urmeaza sa modelam raspunsul in frecventa cu ajutorului unui amplificator cu DSP.

 

Cutia va fi simpla, rectangulara  cu un volum interior de 45 litrii. NU am facut o schita a cutiei pentru ca nu prea conteaza dimensiunile atata timp cat volumul interior este de 45L.

 

Amplificarea cu crossover activ este asigurata de Dayton SPA250DSP

 

 

Amplificatorul Dayton SPA250DSP este un amplificator asa zis “digital” (cu functionare in comutatie) si in acelasi timp dispune de o conexiune USB pentru a fi conectat la un PC. Toate setarile sunt facute cu ajutorul unei interfete grafice foarte sugestive prezentate in imaginea de mai jos. Dupa cum se observa regasim aici toate instrumentele necesare pentru a putea efectua o instalare de succes a subwooferului in lantul audio:
– filtru subsonic;
– posibilitatea de a modifica panta de taiere  in aproape orice mod imaginabil;
– corectie de faza;
– posibilitatea de a seta dupa cat timp de inactivitate sa fie oprit automat amplificatorul;
– mai multe presetari de fabrica (Music, Movie, Impact, etc.) precum si alte unelte interesante;
Setarile pot fi apoi salvate si incarcate din fisiere pe PC.

 

Prima faza a constructiei efective este debitare materialului, in cazul de faza MDF cu grosimea de 22 respectiv 25mm . Debitarea poate fi facuta si la magazinele de specialitate care vand MDF sau, ca  in cazul de fata, debitare se poate face “in house”.

 

Dupa debitare si verificarea dimensiunilor am frezat lacasul pentru difuzor.

 

 

In urmatoarea etapa, cu ajutorul unei freze si a unui sablon am taiat lacasul pentru amplificator. La fel ca si difuzoarele, amplificatorul este “flush mounted” in cutie.

Pentru imbinarea efectiva a cutiei am ales folosirea biscuitilor de tip Lamello. Pentru a inainta mai repede cu munca am folosit un pistol pneumatic cu cuie. Astfel se evita folosirea excesiva de menghine si se economiseste mult timp.

 

Odata terminata ansamblarea cutiei si dupa ce aracetul s-a uscat am trecut la slefuirea cutiei:

 

 

In final, a urmat echiparea cutiei cu amplificator, difuzoare, fonoabsorbant, grila de protectie, picioare de cauciuc. etc…

 

 

Ultima etapa a fost vopsirea cutiei. S-a folosit o vopsea pe baza de apa care s-a aplicat cu trafaletul.

 

In final cateva imagini cu subwooferul gata de actiune