THINK OUTSIDE THE BOX

PHX – IR

(Bookshelf 2 cai) cu ScanSpeak 15M4531K00 si ScanSpeak D3004-660000

 

Difuzoarele au fost alese cu un singur lucru in gand: performanta maxima. ScanSpeak 15M4531K00 difuzor de medii din seria Revelator, are  membrana din carton de 5″, asa numita “sliced paper”, margini de membrana de cauciuc, sasiu turnat din magneziu, suportul bobinei din kapton , motor SD1. Membrana este in esenta din carton cu niste incizii care sunt umplute cu o rasina. Cu aceasta tehnologie se controleaza foarte bine rezonantele din membrana si evident asta inseamna un breakup foarte bland.

ScanSpeak D3004-660000 tweeter din seria Iluminator cu membrana de matase de 25mm, flansa din aluminiu, frecventa de rezonanta foarte scazuta – 470Hz, magneti de neodymium  in configuratia AirCirc System, motor SD2. Acest tweeter asigura un raspuns in frecventa liniar pana peste 30khz precum si un raspuns Off-axis de exceptie.

 

          ScansSpeak 15M4531K00          ScanSpeakD3004 – 66000

Parametrii TS – masurati – sunt prezentati in tabelul de mai jos.

 

 ScansSpeak 15M4531K00 ScanSpeak D3004 – 66000
D     112.0 [mm]
Re    3.60 [Ohms]
Fs    47.78 [Hz]
Zm   68.57 [Ohms]
BL    5.32 [N/A]
Qms   7.355
Qes   0.407
Qts   0.386
Vas   14.180  [liters]
L10k  0.56 [mH]
n0    0.36 [%]
dBSPL  87.69 [1W/1m]
Ms    10.67 [grams]
Cms   1.04 [mm/N]

D     25.0 [mm]
Re    3.06 [Ohms]
Fs    473.70 [Hz]
Zm    20.75 [Ohms]
BL    0.00 [N/A]
Qms   5.258
Qes   0.909
Qts   0.775
L10k  0.39 [mH]

Din simularea cu WinISD rezulta o incinta de aprox. 10Litri cu tuningul portului la 50Hz si un F3 de aprox. 55Hz.

Cutiile vor fi facute din lemn de stejar.

 

Dupa cum spuneam, incintele urmeaza a fi facute din lemn de stejar cu o tehnica interesanta. Mai precis, se va face un panou asemanator cu lambriulrile sau cu podelele, o imbinare de tip lamba si uluc, dar cu o mica diferenta. Imbinarea nu va fi inchisa cum se face in mod normala ci se va lasa un spatiu de 5mm care va fi umplut cu un silicon cauciucat. Acest silicon intre fasiile de lemn are doua roluri:

1 – sa preia miscarile sezoniere ale lemnului (lemnul se dilata si se contracta in functie de umiditate si temperatura; acest fenomen se nu numeste miscare sezoniera);

2 – sa absorba parte din vibratiile incintei.

Mai multe detalii despre acest aspect un pic mai jos pe pagina.

 

In imaginea de mai jos, lamba este lipita cu aracet de una dintre muchii, astfel obtinem ulucul. Evident se poate freza direct ulucul si atunci acest pas se poate sarii.

Siliconul folosit e in imaginea de mai jos. Atentie la aplicare, este foarte lipicios si foarte greu de curatat. Pentru a proteja lemnul am folosit banda adeziva din hartie. Un alt aspect important este durata in care se usuca acest silicon (mai ales ca la final trebuie slefuit), durata care este undeva la 3 zile !!! Dupa scurgerea celor 3 zile, suprafata se slefuieste foarte usor, atat manual cat si cu masina de slefuit.

 

Asa arata suprafata panoului dupa ce s-a inlaturat banda adeziva. Eu am dat jos banda imediat dupa aplicarea siliconului si apoi am lasat sa se usuce. Probabil ca banda se poate scoate si dupa uscarea siliconului dar eu nu am incercat.

Dupa uscarea siliconului avem panourile dorite, panouri care sunt apoi debitate la dimensiunile finale.

 

Inainte de ansamblare sa revenim putin la cauciucul de la imbinari. Mai jos se poate vedea o sectiune prin panou, precum si un gif in care se vede elasticitatea panoului.

 

Ansamblarea cutiilor e si ea mai interesanta. Trebuie luata in calcul si aici miscarea sezoniera a lemnului. In acest caz am apelat tot la uluc, mai precis la Domino.

 

 

 

Raspunsul in frecventa 66000 cu gateing la 200hz 1/3db

 

Raspunsul in frecventa 15M4531K00 cu gateing la 200hz 1/3db

 

Impedanta TW  66000

 

Impedanta  15M4531K00  in cutie

 

Raspunsul in frecventa simulat cu fiecare difuzor individual

 

Raspunsul in frecventa simulat cu TW in antifaza

 

Impedanta simulata

 

Schema electrica a filtrului
R2 si R3 reprezinta rezistentele interne a bobinelor (DCR)

 

Filtru montat pe PCB 

 

 

Raspuns in frecventa final masurat cu gateing la 200hz 1/6dB

 

Raspuns in frecventa final masurat cu TW in antifaza 
5

 

 Impedanta masurata a boxei

 

Acum am facut un salt mare inainte in executia/finisajul incintelor. Inainte de ansamblarea finala, cutiile au fost finisate cu ulei le in.  Eu sunt un fan al finisajului cu  ulei de in si cu toate ca am sa ma repet am sa enumerez avantajele uleiului de in: pret accesibil,  aplicarea foarte simpa (se inunda suprafata cu ulei, se lasa cateva minute ca sa se absoarba si apoi se sterge excesul) si nu in ultimul rand protectie sporita impotriva umezelii si a petelor de la diverse lichide. Timpul de uscare este aproximativ 24 ore. Nu necesita conditii speciale sau unelte deosebite, doar o carpa curata.

In comert se gaseste ulei de in sub mai multe forme, de la varianta cea mai ieftina care costa cativa lei litru pana la variante speciale (mix de ulei si ceara) care cost sute de lei pe litru. Evident, cele din urma sunt mai recomandate, sau se poate face si un mix “in house” de ulei de in cu ceara.

 

 

 

 

Acum, legat de felul cum se aud aceste boxulite, ar fi mai multe lucruei de povestit. In proiectul de fata avem o cutie iesita din comun care in mod evident isi pune amprenta asupra sunetului. Apoi avem tweeterul 66000 care pentru cunoscatori nu mai are nevoie de prezentare. In cateva cuvinte este unul dintre cele mai bune tweetere cu membrana de matase ce se poate cumpara, si unul dintre cele mai bune tweetere la modul general. Difuzorul folosit ca midbas, 15M4531K00, este in fapt un difuzor de medii dar….se descuraca si cu basul la fel de bine ca si 15W daca nu chiar mai bine. In filtru am folosit bobine pe aer, pe inalte am folosit un condensator MKP AudynCAP Plus (un condensator cu pretentii) iar la sectiune de bas am folosit tot un MKP, Janzen Crosscap. Evident si rezistentele folosite sunt MOX-uri, prin urmare avem un sistem cu asteptari foarte mari.
Intrebarea este daca aceste asteptari s-au confirmat sau nu. Eu zic ca DA, s-au confirmat asteptarile. Primul lucru care l-am simtit a fost finetea frecventelor inalte care am mai auzit-o doar intr-o combinatie de tweeter scump + condensator scump. La acest capitol pur si simplu nu prea ai alte solutii ca sa obtii un sunet foarte bun.
Basul, am optat pentru o cutie relativ mica (10L nu e chiar asa mica) cu un dif de 15cm in ideea de a nu excita foarte tare room mode-urile ce le are camera mea pe la 60hz, si da, se pare ca am reusit mai mult decat am sperat. Adica, cu toate ca in mod evident se ating niste note sub 60hz, chiar si sub 50hz, huruiala aia enervanta de la 60hz nu se simte. In rest ce as putea sa spun de bas la un difuzor Scanspeak Revelator. Nu prea ai ce sa spui, e rapid, e ferm, il simti… . Fara sa exagerez pot sa spun ca suna ca si un florstander mult mai mare cu difuzor de cel putin 7″.
Vocile, sunt strans legat de spatializare, soundstage. La acest capitol contributie majora o are filtrul si forma\designul cutiei. Evident ca nici aici nu stiu ce epitete si adjective sa folosesc pentru a descrie un sunet foarte bun. Vocile, atat de femeie cat si de barbat, sunt foarte prezente.
Bine, si atunci boxele acestea sunt perfecte? nu au nici un defect? Cu siguranta se pot gasi defecte. In primul rand este un bookshelf si prin urmare nu are un sunet complet la frecvente foarte joase, prin urmare eu zic ca un subwoofer le-ar completa foarte bine. O alta problema pe care ar putea sa o invoce cineva este sunetul relativ laid back specific difuzoarelor cu sensibilitate mica. Aici e si o chestiune de gusturi. In mod evident niste difuzoare cu SPL de 95-100dB si cu o suprafata de membrana de 10x mai mare vor avea un impact si o dinamica mai buna. Dupa cum ziceam aici deja e si o chestiune de gusturi ba chiar si de oportunitati. Nu are toata lumea o camera de auditie de 60mp in care sa poata integra fara probleme un midbas de 10″ secondat de un bas de 15″.