Ce este DIFRACTIA ???
Sa ne imaginam ca un tweeter ar functiona fara a fi montat pe un baffle, nici macar pe flansa proprie, doar domul. Acest mod de functionare se numeste “free field” sau functionare intr-un spatiu 4pi (360°). In acest caz tweeterul radiaza in toate directiile. Sa presupunem ca plasam tweeterul pe un baffle infinit (inaltime si latime infinita). De aceasta data el va opera intr-un spatiu 2pi si SPL-ul acestuia va fi cu 6dB mai mare decat in cazul functionarii in spatiu 4pi. Acest fenomen este datorat de faptul ca radiatia acustica care in mod normal s-ar propaga in spatele tweeterului este reflectata inainte astfel dubland efectiv SPL-ul.
Daca baffle-ul are dimensiuni finite, distanta dintre tweeter si marginile baffle-ului determina lungimea de unda a frecventei la care unda sonora face tranzitia de la propagare in spatiu 2pi la propagare in spatiu 4pi. Cu alte cuvinte daca lungimea de unda a radiatiei acustice provenite de la tweeter este mai mica decat aceasta distanta, atunci tweeterul opereaza in spatiu 2pi, iar daca este mai mare tweeterul opereaza in spatiu 4pi. Frecventele cu lungimea de unda mai mica decat aceasta distanta vor fi reflectate de baffle si din acest motiv aceste frecvente vor beneficia de un gain de 6dB.
Daca lungimea de unda a radiatiei sonore este mai mare decat distanta dintre tweeter si marginile bafle-ului, la aceste frecvente unda acustica se va propaga intr-un spatiu 4pi si nu va beneficia de acel gain de 6dB pentru ca unda acustica nu va mai fi reflectata de baffe ci se va propaga in spatele acestuia. In zona de tranzitie dintre spatiul 2pi si spatiul 4pi, la marginile baffle-ului, se produce asa numitul efect “baffle difraction”.