THINK OUTSIDE THE BOX

OV2-Center

Canal Central 2 cai cu ScanSpeak 15W8531K00 si ScanSpeak D3004-660000

ScanSpeak 15W8531K00 midbas din seria Revelator cu membrana de 5″ din carton, asa numita “sliced paper”, margini de membrana de cauciuc, sasiu turnat din magneziu, suportul bobinei din Kapton, motor SD1. Membrana este facuta din carton cu niste incizii care sunt umplute cu o rasina. Cu aceasta tehnologie se controleaza foarte bine rezonantele din membrana si evident asta inseamna un breakup foarte bland.

ScanSpeak D3004-660000 tweeter din seria Iluminator cu membrana de matase de 25mm, flansa din aluminiu, frecventa de rezonanta foarte scazuta – 470Hz, magneti de neodymium  in configuratia AirCirc System, motor SD2. Acest tweeter asigura un raspuns in frecventa liniar pana peste 30khz precum si un raspuns Off-axis de exceptie.


(click pe imagini pentru a vedea proprietatile difuzoarelor)

 

 
ScansSpeak 15W8531K00
http://www.loudspeakershop.eu
ScanSpeak
D3004 – 660000
http://www.loudspeakershop.eu

Parametrii T\S – masurati – sunt prezentati in tabelul de mai jos.

 

ScanSpeak
15W8531G00
  ScanSpeak
D3004 – 660000
D        111.0    [mm]
Re       5.87    [Ohms]
Fs       45.09    [Hz]
Zm       66.41    [Ohms]
BL       6.79    [N/A]
Qms      5.423
Qes      0.526
Qts      0.480
Vas      11.240     [liters]
L10k     0.24    [mH]
n0       0.19    [%]
dBSPL      84.81    [1W/1m]
Ms       14.58    [grams]
Cms      0.85    [mm/N]
D     25.0 [mm]
Re    3.06 [Ohms]
Fs    473.70 [Hz]
Zm    20.75 [Ohms]
Qms   5.258
Qes   0.909
Qts   0.775
L10k  0.39 [mH]

 



Din simularea cu WinISD rezulta o incinta de aprox. 18 Litri cu tuningul portului la 47Hz si un F3 de aprox. 49Hz.

 

Cutiile vor fi facute din MDF cu o grosime de 36mm (baffelul ), in rest 18mm. Colturile bafelului vor fi tesite pentru a controla difractia iar in partile laterale vor fi curbate pentru a mari rigididatea incintei. 

Gaurile pentru difuzoare au fost taiate ca de obicei cu ajutorul frezei montate pe un compas. Aici as vrea sa povestesc cateva cuvinte despre cutitul de freza folosit. Este un cutit cu grosimea de 8mm facut in intregime din carbura. O alta caracteristica interesanta este faptul ca are 3 fete in forma de spirala. Fac toate aceste precizari pentru ca diferenta fata de un cutit de freza obisnuit este fenomenala. In primul rand freza merge mai lin, calitatea taierii este superioara si din cate am observat si depunerile de rasina sunt mult mai putine. Singurul dezavantaj este pretul care e cam de 3x mai mare ca al un cutin obisnui (de firma). Ar mai fi un dezavantaj – daca poate fi numit asa – faptul ca acest cutit este foarte cansant, daca e scapat pe jos exista riscul sa se sparga.

 

La difuzorul de midbas, marginile interioare au fost tesite.

Forma curbata am obtinut-o folosind un sablon din placaj la care am calculat inainte suprafata astfel incat volumul incintei sa fie cel dorit.

Latura curbata am fixat-o cu cate un surub la capete. Surubul apoi a fost mascat cu un diblu de lemn.

Curbarea peretilor laterali are ca efect aparitia unor colturi la capete (vezi imaginea de mai sus). Eliminarea acestora a fost facuta din nou cu ajutorul frezei, folosind un cutit de 16mm si un ghid de freza (o placa dreapta de MDF plasata pe capete) asa cum se vede in imaginea de mai jos.

Cutia este ansamblata cu ajutorul biscuitilor lamelo.

Bornele urmeaza a fi montate pe o placuta de AL. Lacasul pentru placuta este frezat folosind un sablon. Avand in vedere ca sunt mai multe operatiuni care necesita un sablon asemanator (dar de dimensiuni diferite) am construit un sablon universat\reglabil. Lungimea laturilor poate fi modificata flosind niste suruburi care gliseaza pe o sina.
Sablonul este fixat pe piesa cu ajutorul unei benzi dublu adezive sau cu ajutorul menginelor. In cazul de fata am folosit banda adeziva.

Pe cutie urmeaza sa se aplice furnir natural de stejar. Debitarea furnirului a fost facuta cu un fierestrau circular cu sina (Tracksaw) care se dovedeste a fi un aparat extrem de versatil.
Furnirul este lipit cu prenandez.

Bornele sunt montate pe o placuta de AL de 3mm grosime care este apoi ingropata (Flush mount) in MDF pe placa din spate a boxei.

 Placuta este prinsa de cutie cu niste suruburi de 4mm si piulite cu gheara pentru care am facut niste gauri de 5mm. E – DA – mare smecherie !? Nu e mare smecherie insa doresc sa scot in evidenta burgiul folosit. Este un burghiu Festool, special pentru lemn si plastic. DA – stiu, sunt burghie pentru lemn si la alte firme, burghie pe care le-am folosit si eu pana acum, dar aceste burghie Festool sunt muuuult mai bune ca orice burghiu pe care l-am folosit pana acum. E incredibil ce usor se lucreaza cu aceste burghie si nu o zic doar asa ca sa spun si eu ceva. E drept, pretul acestor burghie este foarte mare, cam de 10x cat pretul unui burghiu normal.

Cutia furniruita si cu un prim strat de lac arata ca in imaginea de mai jos.

In imaginile de mai jos se vad grilele de protectie in lucru.

Dupa ansamblarea cutiei am trecut la masurarea raspunsului in frecventa si a impedantei difuzoarelor in incinta.

Raspunsul in frecventa al TW la o distanta de aprox. 1m, cu gateing la 200hz.

Raspunsul in frecventa al MidWooferelor la o distanta de aprox. 1m, cu gateing la 200hz.

Impedanta celor 2 difuzoare in cutie – comparatie
Albastru – 660000
Verde – 15W8531

Cum era normal – dupa masuratori s-a facut simularea pentru filtru. Mai jos sunt prezentate graficile cu rezultatele obtinute.

Raspuns in frecventa simulat
Frecventa de taiere acustica undeva la 2.3khz

Raspuns in frecventa simulat cu TW in faza inversa
Este pusa in evidenta frecventa de taiere precum si fazarea difuzoarelo
r

Impedanta simulata

Si in cele din urma – schema filtrului

Filtrul in lucru

Concomitent cu lucrul la filtru s-au vopsit si incintele, iar apoi am facut masuratorile de verificare cu filtrul pus in functiune.

 

In imaginile de mai jos avem masuratorile finale ale boxei

Raspuns in frecventa la o distanta de aprox. 1m cu gateing la 200hz

Raspuns in frecventa cu TW in faza inversa

Raspuns in frecventa cu TW in faza si in antifaza – comparatie

Impedanta masurata a incintei

Impedanta masurata a incintei
cu si fara grila de protectie


In alte articole din trecut am facut comparatie intre SPL-ul boxei cu si fara masca\grila de protectie. De aceasta data am facut aceeasi comparatie dar la impedanta. Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, chiar si o banala grila de protectie influenteaza inclusiv impedanta boxei.

In final cateva imagini cu boxele puse in functiune.