THINK OUTSIDE THE BOX

The Cube

The CUBE – Subwoofer cu Wavecor SW263WA03 si PR263WA01

 


Difuzorul folosit este Wavecor SW263WA03 de la producătorul chinez Wavecor precum si membrana pasiva PR263WA01 .

(pentru a vedea parametrii difuzorului dati click pe imagine)

   
 SW263WA03  PR263WA01
 

Da, stiu, multi vor spune „dar chiar un difuzor chinezesc !!!”. A fost ales acest traductor din mai multe motive:
–     In primul rand, comapnia Wavecor a fost infiintata de inginerii danezi Alan Isaksen si Per Madsen, cei doi fiind fosti angajati la companii de prestigiu cum ar fi Vifa sau ScanSpeak, deci – experienta cat cuprinde;
         Xmax (excursia maximă a membranei difuzorului) mare;
         Qms mare – coeficientul de calitate mecanică al difuzorului care asigura indirect calitatea sunetelor de frecventa joasă;
         Membrana difuzorului fabricată din Aluminiu. Unii audiofili consideră că nici un alt material nu este mai bun decât cartonul când vine vorba despre reproducerea sunetului chiar dacă mulţi producători au apelat la diverse materiale precum polipropilena, aluminiul, kevlar şi în ultimul timp membrane fabricate din magneziu. Toate aceste materiale au unele avantaje faţă de clasicul carton dar deasemenea şi dezavantaje. În cele din urmă e vorba de preferinţele fiecăruia. In acest caz (subwoofer) rigiditatea sporita a aluminiului prezinta un avataj. Dezavanatajul aluminiului este breakup-ul urat specific difuzoarelor cu astfel de membrana, dar in cazul acesta difuzorul va functiona mult sub frecventa de breakup, prin urmare nu este o problema;

–     Acelasi difuzor (o varianta un pic modificata) este folosit in subwooferul  Audio Physic Rhea II. Pentru mai multe detalii click aici si aici.

Apoi am decis folosirea membranei pasive PR263WA01  care are un mare avantaj, si anume pastreaza castigul de SPL si extensie in frecventa regasit la incintele bas-reflex si in acelasi timp elimina zgomotele neplacute cauzate de circulatia aerului prin portul reflex. Acest aspect este foarte important mai ales in cazul sub-wooferelor care sunt incinte dedicate pentru reproducerea frecventelor subsonice, frecvente care necesita excursii foarte mari ale membranelor difuzoarelor si in consecinta miscarea unui volum de aer foarte mare.

Parametrii TS masurati ai difuzorului foarte apropiati de parametri publicati de producator:

 

Wavecor 263WA03
D              205.0    [mm]
Re             3.41    [Ohms]
Fs             27.59    [Hz]
Zm            54.27    [Ohms]
BL             13.79    [N/A]
Qms          7.621
Qes           0.512
Qts            0.479
Vas            30.980     [liters]
L10k          1.51    [mH]
n0             0.12    [%]
dBSPL        82.94    [1W/1m]
Ms            164.40    [grams]
Cms          0.20    [mm/N]


Impedatna free air masurata


 

 

Simularea incintei sugerează o cutie de  40L. Rspunsul în frecvenţă simulat este prezentat în imaginea de mai jos.




Excursia maxima a celor 2 membrane

Amplificarea cu crossover activ este asigurata da Wyntek WAM300-DSP

Incinta urmeaza a fi facuta din placaj stratificat si MDF. Jumate din cutie va fi executata dintr-un sandwich de 3x18mm MDF, iar cealalta jumate va fi placaj stratificat, taiat fasii de 50mm si suprapuse. .

 


Sandwich-ul din 3 placi de MDF pus la uscat.
.

Imbinarea placilor este facuta cu biscuiti lamelo.

.
 
.
 
.

Partea din cutie care e facuta din placaj stratificat este acoperita cu hartie pentru a permite vopsirea partilor din MDF. In prima faza am aplicat 3 straturi de primer.
.

.


Peste primer am dat cu mai multe straturi de vopsea neagra, iar apoi pe toata cutia am aplicat vreo 3 straturi de lac mat.

.
.
.

.

Aici avem un detaliu cu lacasul in care vine montat senzorul pentru telecomanda.


Acum nu mai ramane altceva decat ansamblarea finala a componentelor si anume Amplificator, Difuzor si Membrana pasiva.
 
.
 
 

Ultimele componente care mai trebuiesc montate sunt spike-urile (picioarele). O schita cu aceste este prezentata aici. Ele sunt facute la strung din fier.

.
.
.

 

Acum ca au fost montate si spike-urile suntem gata. Nu mai ramane decat sa prezint niste fotografii de final si sa expun niste impresii.
Setup-ul a decurs fara probleme. In scut timp de la punerea in functiune „The Cube” a cantat armonios langa boxele Divisa. Nu pot sa spun decat ca suna extraordinar – foarte asemanator cu subwooferul – Gurges – dar totusi un pic diferit. Membrana pasiva isi spune cuvantul si aduce ceva schimbare fata de Gurges. Nu stiu daca e mai bine sau mai rau, cred ca pana la urma tine si de gusturi. Oricum, cel mai mare PLUS adus de membrana pasiva este lipsa suieratului tubului de bass-reflex care in cazul lui Gurges in unele situatii (e drept – foarte rare) isi face simtita prezenta. Una peste alta atat „The Cube” cat si Gurges sunt niste subwoofere de mare clasa care nu se intimideaza cu una cu doua si fac fata oricarei provocari.



De mare ajutor in obtinera unui sunet extraordinar a fost amplificatorul cu crossover activ de la Wyntek, amplificator foarte bine pus la punct. Amplificatorul WAM300 este un amplificator asa zis „digital” (cu functionare in comutatie) si in acelasi timp dispune de o conexiune USB pentru a fi conectat la un PC. Toate setarile sunt facute cu ajutorul unei interfete grafice foarte sugestive prezentate in imaginea de mai jos. Dupa cum se observa regasim aici toate instrumentele necesare pentru a putea efectua o instalare de succes a subwooferului in lantul audio:
– filtru subsonic;
– posibilitatea de a modifica panta de taiere  de la 6dB la 36dBoctava;
– corectie de faza;
– posibilitatea de a seta dupa cat timp de inactivitate sa fie oprit automat amplificatorul;
– egalizor grafic pe 9 benzi;
– mai multe presetari de fabrica (Music, Movie, Impact, etc.) precum si alte unelte interesante.
Setarile pot fi apoi salvate in memoria interna a amplificatorului si pot fi accesate cu ajutorul unei telecomenzi.
 

Telecomanda amplificatorului o vedeti in poza de mai jos.