THINK OUTSIDE THE BOX

Scaun SM

Scaun Inspirat din creatia lui Sam Maloof


Cine a fost Sam Maloof? In cateva cuvinte, Sam Maloof (1916 – 2009) a fost un designer de mobila contemporana si tamplar american. Piese din portofoliul sau sunt expuse in mai multe muzee americane de prestigiu cum ar fi Metropolitan Museus of Art sau Smithsonian. Deasemenea presedintii americani Jimmy Carter si Ronald Reagan au detinut obiecte de mobilier confectionate de Sam Maloof.
Mai multe despre Sam Maloof in link-ul de mia jos.


https://en.wikipedia.org/wiki/Sam_Maloof

Asa cum e scris si in titlu, in acest articol am sa prezint un scaun inspirat din creatiile lui Sam Maloof. Scaunul este realizat din lemn de nuc (preferatul meu) iar sezutul din piele naturala.

Dupa debitarea materialului la dimensiunile dorite, prima etapa din constructia scaunelor a fost frezarea imbinarilor pentru sezut. In acest caz se foloseste o imbinare simpla. Nu stiu cum se numeste in romaneste aceasta imbinare, in engleza este “half lap joint”.

 


  

Pentru lipirea pieselor am folosit aracet si muuuulte menghine. 


 

Picioarele sunt atasate la sezut printr-o gaura de 30mm facuta in fiecare colt al sezutului. Este foarte important ca aceasta gaura sa fie perfect perpendiculara pe sezut motiv pentru care am folosit o masina de gaurit verticala. 


 

 

La randul lor, picioarele au fost rotunjite la capete ca sa intre in gaurile din sezut. Pentru o precizie mai buna, aceasta operatie am facut-o la freza cu ajutorul unui sablon special pentru aceasta operatiune. Astfel am obtinut o precizie mai buna si o productivitate mai buna decat la strungul de lemn.


 

Picioarele urmeaza a fi lipite tot cu aracet si fixate cu ajutorul unor “pene” de lemn. Aceste pene vor fi facute din lemn de tei (mai deschis la culoare) pentru a pune in evidenta imbinarea si pentru un efect decorativ interesant. Lacasul pentru penele din tei au fost frezate cu ajutorul unei freze orizontale, o masina mai speciala care permite unele operatii mai delicate, cum ar fi aceasta.

 


 

Sezutul este format dintr-o rama de lemn in care s-au facut pe margini mai multe gauri de 6mm. Prin aceste gauri urmeaza fi tesut sezutul efectiv dintr-un fir de piele naturala de 6mm. Este crucial ca aceste gauri sa fie facute la o distanta constanta, motiv pentru care fiecare gaura a fost punctata cu mare atentie.

 


 

Elementele necesare ansamblarii scaunului sunt pregatite. In imaginea de mai jos se vad rama sezutului, picioarele, ranforsarile pentru picioare si penele din lemn de tei. Mai fac aici o mica observatie, frezarea lacasurilor din picioare pentru ranforsari au fost facute tot cu acea freza orizontala care a fost de mare ajutor in realizarea acestui proiect.

 


 

In imaginea de mai jos avem o montare uscata (fara lipici) a scaunului pentru a verifica daca totul se potriveste. Dupa cum se vede – totul e OK – urmeaza ansamblarea cu aracet.

 


   

Dupa ce aracetul s-a uscat, scaunul a fost curatat si slefuit iar apoi s-au aplicat 2 straturi de ulei de in. Uleiul de in se aplica foarte usor cu ajutorul unei carpe curate sau cu un burete si are nevoie de aprox 24 ore pentru a se usca.

 


Pasul urmator a fost impetirea sezutului cu fir de piele naturala, proces care a durat mult mai mult decat ma asteptam.

 


 


 

In incheiere cateva imagini cu scaunele in mediul in care vor fi folosite – in bucatarie. Momentan sunt doar 2 scaune – dar mai am inca 2 in lucru. Sunt gata ansamblate doar mai trebuie sa le slefuiesc, sa le dau cu ulei si sa impletesc sezutul. Prin urmare la un moment dar vor fi un set de 4. 


 2 Replies to “Scaun SM”

 1. Dan Stroe spune:

  Salut si felicitari pentru articol si pentru tot ceea ce faci.
  Am o rugaminte ,poti sa imi spui ce bit folosesti la freza orizontala si de unde se pot procura?
  N-am vazut asa ceva prin magazinele de DIY /hobby .
  Multumesc !
  Cu stima ,
  Dan

  1. ahegyes spune:

   Salut Dan,

   Cutitul acela de freza, este un cutit facut integral din carbura si este produs de o companie numnita Sherwood. El poate fi cumparat si in Romania de la Cromwell – sau de la distribuitorii Cromwell. Informativ, un astfel de cutit – diametru 8mm si lungime utila de taiere 50mm costa aprox. 150lei.

   Cu stima,
   Adrian Hegyes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *