THINK OUTSIDE THE BOX

Despre Bobine

 

Despre BOBINE


  


Bobinele pot fi cumparate de-a gata de la diversi producatori, ori pot fi facute manual din sarma de cupru emailat. De obicei o bobina executata cum trebuie in regim DIY este la fel de buna ca si o bobina de fabrica.

Acest articol vrea sa lamureasca niste probleme legate de tipul de bobine potrivit pentru construirea unui filtru pentru boxe.

 

Proprietatea de baza pentru care bobinele sunt folosite in aplicatii audio este aceea de a se opune trecerii curentului electric pe masura ce frecventa creste. In imaginea de mai jos avem caracteristica unei bobinde de 1.8mH.


Impedanta si faza electrica a unei bobine de 1.8mH
albastru – impedanta
rosu – faza electrica

Se observa ca pe masura ce creste frecventa si impedanta bobinei creste, adica o bobina este un filtru trece jos. Mai observam ca bobina introduce un defazaj electric de 90° in sus.

In continuare am sa incerca sa fac o clasificare a condensatoarelor in functie de cerintele filtrelor pentru incinte acustice.
 

Pentru sectiunea de BASS  a unui filtru este recomandat a se folosi bobine cu un DCR (Direct Current Resistance – adica rezistenta directa in curent continuu) cat mai mic posibil, valorile uzuale fiind cuprinse intre 0.3 – 0.4 ohmi. Cu cat mai mic DCR-ul cu atat mai bine. De obicei aceste bobine sunt confectionate din sarma de cupru emailat cu o grosime cuprinsa intre1.2 – 1.8mm. Aici sunt recomandate bobinele fara miez magnetic (air cored).

 

Pentru filtru destinat difuzoarelor de MEDII este recomandata folosirea unor bobine fara miez (air cored) cu un DCR cuprins intre 0.2 – 0.5 ohmi, iar grosimea sarmei de cupru emailat folosita sa fie intre 0.8 – 1.0 mm.

 

In general Tweeterele au o singura bobina in paralel (la filtrele de ordinul 2 si 3 care sunt cele mai comune) de aceea orice bobina cu un DCR cuprins intre 0.2 – 0.5 ohmi sunt foarte bune. De obicei aceste bobine sunt de valoare relativ mica motiv pentru care se poate obtine un DCR foarte bun (0.15 – 0.3) chiar si cu  sarma de cupru emailat cu grosimi cuprinse intre 0.5 – 0.8 mm.

 

 

Notch-filters – circuite LCR – filtre EQ – sunt circuite care de obicei sunt puse in paralel cu  difuzorul. Deoarece in circuit apare si o rezistenta in serie cu bobina, DCR-ul nu este critic si poate sa fie mai mare ca in celelalte cazuri. De exemplu rezistenta din circuit poate sa fie de 5 – 10 ohmi sau chiar mai mult caz in care DCR-ul bobinei poate sa fie 0.5-1.0 ohmi. Drept consecinta nu e nevoie de bobine “air-cored”, este suficient a se folosi bobine din sarma de 0.8-1.0mm pe miez de ferita.

 

O problema foarte importanta este asezarea corecta a bobinelor pe placuta (cablaj). Daca bobinele sunt prea aproape unele de altele sau pozitionate incorect, acestea pot sa se influenteze reciproc. Mai jos avem un desen care prezinta plasarea corecta, respectiv incorecta, a bobinelor.

 

 


Tot aici putem aminti o categorie mai speciala, exotica de bobine, asa zisele bobine din folie de cupru (copper foil inductor). Suprafata marita a conductorului reduce semnificativ “Skin-effect”-ul ceea ce garanteaza o performata sporita pana la frecvente de 100kHz.



 

    


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *