THINK OUTSIDE THE BOX

Despre Condensatoare

Condensatoare
 


 

 

Exista o varietate mare de condensatoare specializate pentru diverse aplicatii. Am sa amintesc aici doar cele mai importante categorii privite in special din punctul de vedere al audiofilului. Condensatoarele sunt folosite in aplicatii audio pentru ca au proprietatea de a conduce curentul electric tot mai bine pe masura ce frecventa creste. Caracteristica unui condensator este data in imaginea de mai jos.

 
Impedanta si faza electrica a unui condensator de 4.7uF
albastru – impedanta
rosu – faza electrica

Se observa din imagine ca pe masura ce frecventa creste impedanta condensatorului scade, adica putem spune ca un condensator este un filtru trece sus. Tot din imaginea de mai sus observam ca un condensator introduce in circuitul electric un defazaj de 90° in jos.
In continuare am sa incerca sa fac o clasificare a condensatoarelor in functie de cerintele diferitelor aplicatii.

 



 

Tipuri de condensatoare:
 
 

Condensatoare Electrolitice, condensatoare de capacitate mare la un volum redus, folosite in circuitele oscilante, pentru egalizoare sau montate in paralel cu wooferele ca si filtru trece jos. Exista si varianta polarizata de condensatoare electrolitice, acestea sunt folosite ca si circuite de filtrare in surse de alimentare, sau ca si temporizatoare.

MKT (plastic film capacitors), condensatoare de calitate buna, folosite in serie si in paralel cu difuzoarele de medii ca si filtru trece banda sau in paralel cu wooferele ca si filtru trece jos.

MKP (polypropylene film capacitors),  condensatoare de calitate foarte buna, folosite in serie cu tweeterele ca si filtru trece sus sau in seria paralel cu difuzoarele de medii ca si filtru trece banda.

CONDENSATOARE   ELECTROLITICE  BIPOLARE



Aceste condensatoare sunt caracterizate de capacitatea mare pe care o au la un gabarit reudus si de un raport pret/capacitate foarte bun. Dezavantaje lor sunt precizia scazuta (uneori 15-20%), pierderi mari. Condensatoarele electrolitice bipolare sunt folosite in locurile unde este nevoie de capacitati mari la costuri mici (circuite EQ, circuite de egalizare a impedantei, etc.) sau unde condensatoare MKP, MKT sunt excluse din motive de spatiu sau de cost.


 

MKT(Plastic Film Capacitor)

 

Condensatoarele MKT sunt facute din folie de poliester metalizat. Ca pret si calitate ele se situeaza intre condensatoarele MKP si condensatoarele electrolitice bipolare. Coeficientul de pierderi al unui condensator  MKT este de 20 de ori mai mare decat al unui MKP dar de 10 ori mai mic decat al unui condensator electrolitic bipolar. (coeficient de pierderi la MKP:0.0002, MKT: <0.006, bipol. el. cap.: <0.08). Condensatoarele MKT pot fi considerate ca si clasa medie a condensatoarelor bipolare. Ele sunt folosite atat ca si filtre trece jos in aplicatii HI-FI cat si ca filtre trece jos sau trece banda in circuitele unui filtru pentru boxe.


MKP(Polypropylene Film Capacitor)

 

Condensatoarele MKP sunt realizate din folie de polypropylena si sunt considerate ca fiind condensatoare audiofile. Practic aceste condensatoare sunt “induction-free” si au un coeficient de pierderi foarte scazut, ceea ce rezulta fiind un condensator foarte “rapid”. Condensatoarele MKP reprezinta punctul de pornire in reproducerea muzicala de mare finete. Ele sunt folosite cu succes ca si filtre trece sus in serie cu tweeterele sau ca si capacitati de cuplare in amplificatoarele cu lampi sau tranzistoare.

De asemenea exista si tot felul de condensatoare exotice pe care doar le amintesc, condensatoare care folosesc materiale speciale cum ar fi aur, argint, teflon, etc., a caror calitate nu se pune sub semnul intrebarii dar si cu preturi pe masura. Amintesc aici cateva astfel de condensatoare: HOVLAND MusiCap, DUELUND VSF , Mundorf Supreme Silver/Gold, Audio Note™ Tin Foil Signal Capacitors, etc.

                          

 



 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *