Biblioteca din lemn de nuc
In acest articol am sa prezint pe scurt realizarea unor rafturi\biblioteca. Ca de fiecare data, materialul de lucru este lemnul de nuc. La fel ca in alte cazuri, am lucrat la acest proiect in valuri, cu multe pauze, motiv pentru care unele etape au fost sarite, poze facute ba cu aparatul foto, ba cu telefonul.
In primele imagini este prezentata imbinarea scandurilor pentru a obtine latimea dorita.
Imbinarea rafturilor e facuta cu “Domino”-uri.
In prima faza am facut o ansamblare uscata – fara aracet.
Urmatoare faza a fost evident – ansamblarea cu aracet.
Dupa uscarea aracetului si indepartarea clemelor de strangere raftul arata asa:
Unul dintre rafturi va avea in partea de jos un mic dulap care va adaposti calculatorul. Usile de la dulap sunt realizate printr-o tehnica mai speciala, si anume impletirea fasiilor de lemn.
Am facut o proba sa vad daca se potrivesc usile si daca incape calculatorul in locul desemnat.
Crapaturile si nodurile din lemn au fost umplute cu Epoxy si apoi slefuite pana la o granulatie de 240. In rasina epoxydica am amestecat si un colorant care sa semene cu textura lemnului.
Pentru finisaj am folosit ulei de in. Avantajele uleiului de in sunt: pretul foarte accesibil, aplicarea foarte simpa (se inunda suprafata cu ulei, se lasa cateva minute ca sa se absoarba si apoi se sterge excesul) si nu in ultimul rand protectie sporita impotriva umezelii si a petelor de la diverse lichide. Timpul de uscare este aproximativ 24 ore. Nu necesita conditii speciale sau unelte deosebite, doar o carpa curata.
In final, rafturile au fost puse la locul lor apoi populate cu diverse obiecte si carti.