Scaun Sam Maloof Reinterpretat
In acest articol am sa prezint realizarea unui scaun inspirat din creatia artistului (tamplarului) american Sam Maloof.
Executia acestui scaun presupune cunostinte de tamplarie avansate precum si scule si unelte destul de specializate. Apoi, un alt aspect important sunt sabloanele necesare, sabloane ce nu sunt gratuite, de obicei se gasesc spre vanzare online la un pret de aproximativ 50-60$.
Articolul se numeste ” Scaun Sam Maloof Reinterpretat” pentru ca spre deosebire de varianta originala al lui Sam Maloof am modificat spatarul scaunului.
Materialul lemnos trebuie debitat la o grosime de aproximativ de 5cm dupa care se urmeaza instructiunile primite odata cu sabloanele. Materialul de lucru este lemnul de ulm. La fel ca in alte cazuri, am lucrat la acest proiect in valuri, cu multe pauze, motiv pentru care unele etape au fost sarite, poze facute ba cu aparatul foto, ba cu telefonul. Mai mult de atat, unele etape ale constructiei lipsesc in totalitate.
Dupa debitarea materialului pentru picioare, se traseaza forma picioarelor pe lemn ca apoi sa fie decupat excesul la un ferestau panglica.
Finisare la imbinarea “Maloof” cu ajutorul unui …. “router plane”, nu stiu denumirea in limba romana a acestei scule. 😉
Aceasta este partea reinterpretata, spatarul, care e facut din impletire unor fasii subtiri de lemn.
O proba inainte de lipire.
Sezutul este sculptat cu ajutorului unui polizor unghiular pe care e montat un disc ambraziv metalic cu insertii de carbura.
Detaliu cu imbinarea “Maloof”
Un mic filmulet cu slefuirea finala inainte de finisaj.
Acum am facut un salt mare inainte in executia scaunului, si anume la aplicarea uleiului. Eu sunt un fan al finisajului cu ulei de in si cu toate ca am sa ma repet am sa enumerez avantajele uleiului de in: pretul foarte accesibil, aplicarea foarte simpa (se inunda suprafata cu ulei, se lasa cateva minute ca sa se absoarba si apoi se sterge excesul) si nu in ultimul rand protectie sporita impotriva umezelii si a petelor de la diverse lichide. Timpul de uscare este aproximativ 24 ore. Nu necesita conditii speciale sau unelte deosebite, doar o carpa curata.
Ca de fiecare data, la final niste poze cu lucrarea terminata. Enjoy!