THINK OUTSIDE THE BOX

Cablu de boxe DIY din cablu coaxial de tipul RG11


Cablu de boxe DIY din cablu coaxial de tipul RG11

Cablurile. Eterna problema a audiofililor. Orice audiofil cu pretentii s-a confruntat cu aceasta problema. Ce cablu sa iau? Cat sa cheltui pe cablu? Exista diferente sonore intre cabluri? Ce fel de terminatii sa folosesc? Oare se simte vreo diferenta intre un cablu ieftin si unul scump? Iar sirul intrebarilor poate sa continue la nesfarsit. Pe tema cablurilor au curs rauri de cerneala si cu toate acestea este una dintre cele mai controversate teme din lumea audiofiliei.

Inainte de toate haideti sa discutam putin despre problemele teoretice ridicate de cabluri. Una dintre intrebarile de mai sus era “Exista diferente sonore intre cabluri?”, iar raspunsul este un categoric DA. Problema e ca aceste diferente sunt foarte subtile si foarte greu de evidentiat mai ales daca nu avem la dispozitie un sistem audio decent. Aceste diferente sonore pot fi oarecum explicate si cuantificate de parametrii tehnici (masurabili) ai cablului. Care parametri? Pai, rezistivitate, capacitate, inductanta si nu in ultimul rand permitivitatea dielectricului folosit. Daca ne uitam atent, combinatia parametrilor electrici mai sus amintiti sunt regasiti in filtrele de frecventa uzuale si in mod paricular a filtrelor de frecvente audio regasite in boxe sau in filtrele active. Ca urmare putem spune ca un cablu este si el un filtru. Dar ce fel de filtru este? trece sus? trece jos? ori trece banda? Raspunsul este un pic din fiecare, in functie de cablul folosit. Dupa cum se stie orice filtru, pe langa faptul ca efectueaza filtrarea, mai face si o treaba nedorita si anume introduce defazaje. Cu alte cuvinte, un cablu introduce distorsiuni de faza. Pentru unii tot ce s-a spus mai sus poate sa fie un pic prea teoretic asa ca cei interesati pot accesa urmatorul link http://www.st-andrews.ac.uk/~jcgl/Scots_Guide/audio/Java/twin.html unde sunt prezentate intr-o forma grafica foarte sugestiva aceste probleme.

Se mai spune despre cabluri ca ele trebuie integrate in sistemul audio, si ca un anumit cablu suna bine in sistemul X dar e dezastru in sistemul Y, ceea ce este perfect adevarat. De ce? Foarte simplu. Dupa cum am aratat mai sus un cablu intruduce in sistem distorsiuni de faza, distorsiuni care sunt introduse si de filtrul pasiv al boxelor si chiar de difuzoare in sine. Astfel in unele cazuri aceste distorsiuni se suprapun rezultand o distorsiune de faza marita, in alte cazuri acestea se compenseaza rezultand o distorsiune de faza mai mica.

In ceea ce priveste partea practica a articolului nostru propunem executarea unui cablu de boxe folosind un cablu coaxial folosit in radiofrecvente, mai precis un cablu coaxial de tipul RG11. Ca specificatii tehnice publicate de producator amintim impedanta de 75ohmi, diametrul conductorului din centru 1.63mm, diametrul dielectricului 7.11 mm, diametrul total 10.03mm, capacitate 60pF\m. Vor fi unii dintre dumneavoastra care vor spune ca un astfel de cablu coaxial nu se preteaza pentru un cablu de boxe, ca este special pentru aplicatii de radio frecventa etc. Ei si ce! Este foarte bun si pentru audio frecvente care au un spectru mult mai mic decat frecventele radio, iar grosimea de 1.63mm a conductorului este suficient de mare pentru curentii mari care apar in acest caz. Precizam ca exista cabluri coaxiale care au grosimea conductorului intern de 2.8mm sau chiar de 5.25mm iar diametrul total al cablului este acelasi, adica 10.2mm.

 

 

Dorim sa realizam o pereche de cabluri cu lungimea de 2.5m, deci avem nevoie de 10m de cablu coaxial, 8 terminale te tip banana si tub termo-retractabil de culoare rosie, respectiv neagra, pentru a defini polaritatile cablului.
Prima etapa in construirea cablului este dezizolarea conductorului la capete cu ajutorul unui cutter dupa cum se observa in imagini. Se acorda o atentie sporita la aceasta etapa pentru a nu deteriora conductorul intern. Apoi se potriveste lungimea conductorului intern cu lungimea bananei. In etapa urmatoare aplicam o bucata de tub termo-retractabil pentru a izola conductorul intern de conductorul care realizeaza ecaranajul cablului. Urmeaza aplicarea terminalului tip banana si cositorirea lui de conductorul intern, dupa care se aplica un nou tub termo-retractabil care are un rol decorativ si de definire a polaritatii. Tubul termo-retractabil se aplica cu mare atentie si este incalzit cu ajutorul unui pistol cu aer cald.

Dupa ce am efectuat aceste operatii la toate capetele, trecem la realizarea suporturilor de lemn care vor fixa cele doua conductoare. Aceasta etapa este un pic mai dificila si nu ar strica asistenta unui tamplar. Acum nu ne-a mai ramas decat sa rasucim cele doua conductoare si sa le fixam cu suporturile din lemn. Voila, am terminat.

 

 
Legat de costuri…., nu este un cablu tocmai ieftin. 1m de cablu coaxial costa aprox. 10 Ron, dar trebuie tras dublu, astfel ca pentru o pereche de cabluri de 2.5m e nevoie de 10m de cablu coaxial. Bananele folosite costa 10Ron/buc, deci din start am ajuns la 200Ron. Apoi mai este tubul termo si prelucrarea lemnului, care ia ceva timp.

Acum ca am terminat treaba, trecem la conectarea cablului in sistem si evaluam rezultatele obtinute. Ca la orice lucru si la cablu conteaza cum arata din punct de vedere estetic, iar la acest capitol s-a obtinut un puctaj foarte bun. In ceea ce priveste sunetul e on the dark side, adica faforizeaza basul, silibantele aproape ca dispar. Cu alte cuvinte se preteaza in sistemele care sunt un pic prea deschise.

Una peste alta, e un proiect dragut care merita incercat iar cablul, fara indoiala, este o reusita.