THINK OUTSIDE THE BOX

Amplificator FET100

Etaj Final – FET 100

Subiectul acestui articol este un amplificator (etaj final) care poate fi realizat simplu de orice incepator in ale mesteritului. Singura componenta care este mai dificil de realizat sau mai greu (scump) de procurat este carcasa.
La baza acestui amplificator sta un modul de amplificare cumparat on-line, la un pret modic. Daca da-ti o cautare pe google cu textul “FET100” veti gasi documentatie suficienta despre acest modul, precum si un site din Romania care comercializeaza aceste module. Pe scurt, este un modul care livreaza 60W8 ohmi sau 100W4 ohmi la o alimentare simetrica de -+45V curent continuu. Daca modulele sunt cumparate, ele vor fi insotite de o descriere completa, schema de executie, specificatii, precum si indrumari de montare, reglare a curentului de mers in gol, etc. Nu am sa mai dau detalii despre acest modul, cum este facut, principiu de functionare etc. , ele pot fi gasite cu usurinta pe net. Eu am cumparat modulele mele asa ca in poza de mai jos avem o imagine cu unul dintre ele asa cum este prezentat el spre vanzare.

 

Pentru ca aceste module sa fie puse in functionare estre nevoie de o alimentare care consta in transformator, punte redresoare si condensatoare de filtrare.


Montajul folosit de mine pentru alimentare este unul clasic, fara artificii, foarte simplu iar schema lui este in imaginea urmatoare:


TR1 – Transformator de 400VA cu 2 infasurari de aprox. 34V c.a.
B1 – Punte redresoare de 35A
C1, C2 – condensatoare polarizate de 33.000uF – 50V

Aceste componente nu trebuie sa fie neaparat noi, eu le-am recuperat de la alte proiecte pe care le-am facut cu ceva timp in urma si la care am renuntat. Alimentarea este supradimensionata – ceea ce face bine la sunet – in schimb nu face bine la instalatie electrica din casa, motiv pt care eu recomand folosirea unui  – Soft start – pentru a proteja reteaua electrica si ca sa nu sara siguranta din tabloul electric de fiecare data cand pornim amplificatorul .

Cutia va fi facuta din lemn de nuc si tabla de aluminiu.


Metoda folosita la imbinarea cutiilor este una mai deosbita, interesanta numita imbinare “Lock Miter”.  Pentru a efectua aceasta imbinare e nevoie de o freza  speciala care permite interpatrunderea placilor rezultand un contact ferm si solid. Un alt avantaj al acestei metode este faptul ca nu mai avem canturi expuse. Mai jos este prezentata freza precum si imbinarea Lock Miter.

 

La aceasta metoda de imbinare este critic ca palcile de lemn sa fie debitate cu precizie maxima. Dupa debitare, placile au fost trecute prin freza apoi am facut o imbinare uscata pentru verificare.

Imbinarea uscata este atat de buna incat cutia sta impreuna si fara lipici. Pentru panoul din spate, unde vor fi montate bornele a fost frezata o fanta care va acomoda o placuta de aluminiu.


Capacul si fundul cutiei sunt facute din tabla de aluminiu. Pentru a asigura ventilatia necesara, in aceste fasii de aluminiu au fost date niste gauri de 30mm diametru.

Dupa ce carcasa de lemn a fost lacuita am trecut la ansamblarea componentelor.

Gaurile de pe capac au fost prevazute cu o sita decorativa care am lipit-o cu epoxy.

Am sa revin cu impresii de la auditii. Intr-o prima faza pot sa spun ca rezultatele sunt peste asteptari.

3 Replies to “Amplificator FET100”

 1. Alex spune:

  Salutare, astept feedback referitor la calitatea sunetului in primul rand (comparatii cu alte amplificatoare din comert), apoi daca ai idee de unde pot cumpara din Romania condensatori de filtraj calitativi. Multumesc si sper sa revi si cu alte proiecte asemanatoare.

  1. ahegyes spune:

   Salut Alex. Articolul e scris cu mult timp in urma. Nu am apucat sa mai scriu comentarii referitoare la sunet. Am sa incerc sa iti dau un raspuns aici. Ca sunet cu siguranta intra in competitie cu amplificatoarele comerciale de pana in 1000 euro. NU stiu ce as putea sa spun ca sa fac o descriere mai amanuntita. Se comporta bine in sarcini dificile (aici isi face treaba alimentarea supradimensionata), sunetul este ok, nu ii lipseste nimic in mod special. Da, un amplificator scump are mai mult rafinament, poate mai multa putere si cam atat.

   In ceea ce priveste condensatoarele – nu as putea sa iti dau o sursa din Romania, dar daca cauti pe net sigur vei gasi in alte tari si poti sa comanzi cu incredere. Eu cumpar cam toate piesele de afara. Ca si paranteza, nu stiu la ce proiect vrei sa folosesti condensatoare speciale, dar FET100 nu e amplificatorul care ar profita de pe urma unor atfel de condensatoare foarte bune. Pana la urma e un KIT de vreo 100lei. Sunt alte scheme de amplificatoare mult mai rafinate care chiar ar merita o atentie deosebita la capitolul filtrare, dar nu e cazul lui FET100.

   1. Sanda Stefan spune:

    Salut! Poți sa ma ajuți și pe mine cu manualul pt reglarea bias-ului ? Nu-l mai găsesc pe site-ul producătorului și nici altundeva pe net. Mulțumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *