Ce este fenomenul de “cone breackup” ?
Acest fenomen se refera la membrana (cone-ul) difuzoarelor. La frecvente joase, membrana unui difuzor se comporta ca si un piston. Pe masura ce frecventa creste, membrana nu se mai comporta ca si un piston, aceasta incepe sa se onduleze dand nastere unor rezonante. Aceste rezonante au o frecventa precisa si nu au vreo legatura armonica cu semnalul de intrare. Rezonantele non armonice sunt foarte suparatoare si trebuiesc evitate cu orice pret. La nivel mecanic, miscarile bobinei nu mai sunt sincronizate cu cele ale conului. |
Fenomenul de breakup este dependent de materialul din care este confectionata membrana, (viteza cu care se propaga sunetul difera de la material la material) si de geometria (forma) acesteia. Deasemenea un factor important este si diametrul membraneie. Cand lungimea de unda devine mai mica decat acest diametru, apar unde ce se propaga prin membrana. Hartia este un material cu un comportament destul de bun vis-a-vis de cone breackup, motiv pentru care este foarte des folosita. Materiale mai rigide precum metalele (Aluminiu, Magneziu, Beriliu, etc.) tind sa aiba rezonante de breakup foarte suparatoare dar la frecvente mult mai mari si astfel pot fi evitate cu usurinta.
Fenomenul poate fi observat pe graficul raspunsului in frecventa a difuzoarelor. In figura de mai jos se observa o crestere de SPL in intervalul 2 – 5kHz crestere datorata cone breackup-ului.
In imaginile de mai jos sunt prezentaze cateva difuzoare, fiecare cu strategie diferita in combaterea cone breackup-ului.
Membrana de hartie cu insertii de carbon
|
Asa numita membrana din “sliced paper” |
Difuzor cu membrana din magneziu |
Difuzor cu membrana din aluminiu si Phase Plug |
Pentru mai multe informatii (Click AICI)