Cum construim un filtru pasiv pentru o incinta acustica ?
O schema de principiu arata cam asa:
Rezultatul final al masurarii este un grafic precum si un fisier care contine coordonatele graficului.
In imaginea urmatoare avem raspunsul in frecventa a unui tweeter Tonsil GDWK 10-80-7 – 8 – pe baffle:
Fisierul cu coordonatele corespunzatoare este acesta: Fisier.txt
OBS: Fiecare aplicatie are particularitatile ei si binenteles in HELP se gasesc multe informatii legate de procesul de masurare.
Se procedeaza in mod similar cu toate difuzoarele din proiect (mid, midbas, bas).
Urmatorul pas este masurarea impedantei difuzoarelor. Procedeul este oarecum asemanator cu masurarea raspunsului in frecventa, si se face de obicei cu aceeasi aplicatie (In acest caz eu am folosit o alta aplicatie de dragul diversitatii).
Schema de principiu este urmatoarea:
Rezultatul final al masurarii este un grafic precum si un fisier care contine coordonatele graficului.
In imaginea urmatoare avem impedanta unui mid-woofer Tonsil GDN 13-40-2 – 8 – in cutie:
Fisierul cu coordonatele corespunzatoare este acesta: Fisier2.txt
Se procedeaza in mod similar, masurand impedantele in incinta la toate difuzoarele din proiect (mid, tweeter, bas).
Dupa ce am masurat raspunsul in frecventa si impedanta la fiecare difuzor in parte, urmeaza partea cea mai interesanta, proiectarea, simularea propriu-zisa a filtrului nostru. Pentru aceasta avem nevoie de un program de simulare. Cateva aplicatii uzuale ar fi: Leap CrossoverShop, Soundeasy, LspCAD, Speak etc.
OBS: Fiecare aplicatie are particularitatile ei si binenteles in HELP se gasesc multe informatii legate de procesul de proiectare, simulare.
Oricat de buna ar fi aplicatia aleasa ea nu va face singura treaba. De aceea, pe langa datele masurate ale difuzoarelor e nevoie sa introducem si alti parametri cum ar fi: frecventa (frecventele) de crossover, tipul si ordinul filtrului folosit, amplasarea difuzoarelor pe baffle, distanta de la bobina difuzorului la baffle, tipul de masuratoare facuta, distanta la care s-a facut masuratoarea, punctul unde urmeaza sa se faca auditia s.a.m.d. Fiecare aplicatie are particularitatile ei, motiv pentru care trebuie studiat amanuntit Help-ul aplicatiei folosite.
Dupa introducerea tuturor parametrilor ceruti de aplicatie obtinem o serie de rezultate preliminare.
In aceasta etapa se jongleaza cu valorile componentelor, frecvente de taiere, notch-uri s.a.m.d. pana obtinem rezutatele dorite.
Etapa urmatoare este implementarea propriu-zisa a filtrului cu valorile obtinute din simulare.
Etapa finala este verificarea rezultatelor si “fine tuningul” filtrului cu ajutorul sesiunilor de auditie.
Raspunsul in frecventa FINAL
Impedanta Totala a incintei (cu filtru).
Am 4 bobine 2 mai mici si 2 mai mari,pentru un filtru pe 3 cai.o bobina pentru bas,una pentru inalte,si 2 una mica si una mare legàte impreuna. Legate una la plus si una la minus. Condensatòri C1 2.2 nf Ç2 8nf C3 100nf. Pe medi de la plus pe
Minus nu stiu ce valoare sa pun.adica C 4
Salut.
Dupa cum se observa si in articolul de mai sus, constructia unui filtru se bazeaza pe unele masuratori facute direct pe boxele in cauza. Din acest motiv, adica fara masuratori, eu nu am cum sa iti spun ce componente sa pui in filtru….