THINK OUTSIDE THE BOX

Test Rezistoare

Rezistoarele sunt componente electrice indispensabile in constructia unei incinte acustice, a unui amplificator audio sau a oricarei alta componenta a lantului electro-acustic. Din acest motiv cu cat rezistoarele care intra in montajul unui aparta sunt mai performante, mai precise, cau atat performantele aparatului vor fi mai bune. Asa au aparut diverse tipuri de rezistoare (Ceramice, MOX, cu Grafit, etc.), fiecare cu avantaje si dezavantaje.  Un mit audiofil spune ca cele mai bune rezistoare pentru realizarea unui filtru pasiv al unei incinte acustice sunt asa zisele rezistoare non-inductive. Exista mai multe tipuri de rezistoare non inductive, dar se spune ca cele mai bune (si cele mai scumpe) ar fi cele cu grafit.
Navigand pe net am dat peste aceasta pagina:

http://www.troelsgravesen.dk/graphite.htm

Avand in vedere ca o rezistenta cu graft costa aprox. 30 euro bucata, mi s-a parut un proiect interesant asa ca am decis sa construiesc si eu niste rezistoare de acest gen. Dupa ce am construit cateva rezistoare folosid metoda de mai sus am decis sa le si testez. Dar cum sa le testez ??? Cea mai buna metoda de testare ar fi auditia dar si cea mai subiectiva si foarte greu sau chiar imposibil de cuantificat. Apoi m-am gandit sa le masor inductanta cu un multimetru atat in aer cat si in apropierea unui camp magnetic sau electromagnetic. Rezultatele obtinute au fost neconcludente asa ca m-am gandit sa le masor si sa vad cum variaza impedanta lor in aer precum si in apropierea unui camp electromagnetic. Pentru a crea un camp electromagnetic am folosit un transformator electric. Mai jos sunt graficele cu rezultatele obtinute.

 
albastru – impenata
rosu – faza electrica
 

Rezistor din grafit – masuratoare in aer

 

 

 
albastru – impenata
rosu – faza electrica

Rezistor din grafit – masuratoare in camp electromagnetic

 

Dupa cum se observa impedanta respectiv faza electrica a rezistorului din grafit au ramas neschimbate indiferent ca a fost sau nu plasat intr-un camp electromagnetic. Cu alte cuvinte experimentul e reusit.

Dupa aceasta reusita m-am gandit sa testez si alte tipuri de rezistente cu aceeasi metoda. Urmatorul  la test a fost  rezistorul MOX.

 

 
albastru – impenata
rosu – faza electrica

Rezistor MOX – masuratoare in aer

 

 

 
albastru – impenata
rosu – faza electrica

Rezistor MOX – masuratoare in camp electromagnetic


Asa cum era de asteptat nici rezistorul MOX nu a fost influentat de camplu electromagnetic.

Urmatorul pe bancul de proba a fost rezistorul ceramic.

 

 
albastru – impenata
rosu – faza electrica

Rezistor ceramic – masuratoare in aer

 

 

 
albastru – impenata
rosu – faza electrica

Rezistor ceramic – masuratoare in camp electromagnetic


Surpriza !!!   Nici rezistorul ceramic nu este influentat de campul electromagnetic.
O fi un mit audiofil spulberat ori am gresit eu undeva, nu stiu. Ceea ce stiu e ca in lumea audiofila e foarte greu sa deosebesti o pacaleala de un adevar.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *