THINK OUTSIDE THE BOX

Despre Rezistente

REZISTOARE

Despre rezistoare nu e prea mult de comentat. Cel mai pertinent comentariu ar fi ca rezistoarele sunt un rau necesar. Rezistoarele de putere sunt folosite in circuitele de separare pentru boxe (filtre) pentru a ajusta nivelul fiecarui difuzoar in parte, si de asemenea rezistoarele sunt folosite in circuite oscilante sau circuite EQ. Rolul lor este sa transforme o anumita cantitate de energie nedorita in caldura. Din acest motiv cea mai importanta caracteristica a lor este puterea pe care o pot transforma in caldura, putere exprimata in wati.

In mod ideal un rezistor ar trebui sa introduca in circuitul electric doar o rezistenta (masurata in ohmi) care sa preia o anumita cantitate de energie din circuit, fara sa altereze in alt fel semnalul care trece prin el. Din pacate nimic in lumea aceasta nu e perfect, prin urmare nici rezistoarele. In functie de modul in care sunt confectionate rezistoarele pot introduce in circuit impedante sau capacitati parazite.


Rezistor ceramic



 

Un rezistor ceramic ordinar consta dintr-un suport izolator pe care este infasurata o sarma cu rezistivitate mare. La frecvente mari aceasta infasurare se comporta ca o bobina deci introduce inductanta. Pentru a contracara acest efect s-au construit rezistoare de tipul metal-oxid. Aceste rezistoare nu au infasurari, prin urmare rezistenta este realizata cu ajutorul unui oxid de metal aplicat pe un substrat. Acest tip de rezistor efectiv are inductanta nula.



Rezistorare metal-oxid




Exista si rezistoare de calitate exceptionala, care dupa spusele producatorilor sunt aproape ideale. Acestea sunt realizate din materiale speciale, precum carbonul, argintul, etc. si au preturi pe masura. Astfel de rezistoare sunt Duelund Carbon\Silver Duelund Carbon/Silver Resistor Rezistor, Mundorf M-Resist Supreme Rezistor etc.

 

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *