THINK OUTSIDE THE BOX

Scule

Oricine se apuca de un proiect DIY are nevoie de un set minim de scule. In acest articol am sa trec in revista cateva astfel de aparate.

 

 

 

  

 

 

Unul dintre cel mai important sau poate cel mai important accesoriu al diy-rului este masina de gaurit. Fara masina de gaurit nu se poate face nimic. Cred ca prea multe detalii nu trebuiesc amintite aici pentru ca este evidenta necesitatea ei.

 

 

 

Pentru a ne usura procesul de gaurire a diverselor piese nu ar strica sa avem la indemana un suport pentru masina de gaurit. Aici ar fi de amintit suportul vertical, cu ajutorul caruia se pot da gauri perpendiculare cu precizie sporita.

 

 

Se mai poate aminti aici un suport vertical cu ajutorul caruia se pot da gauri perpendicular sau un unghi. Acesta spre deosebire de primul suport este mobil si poate fi folosit si in cazuri, locuri in care primul nu are acces. Totodata cu acesta din urma se pot executa gauri in diverse inclinatii.

 

 

O alta scula foarte importanta este freza. Cu ajutorul frezei putem executa o sumedenie de operatii incepand cu debitarea simpla a diverselor materiale, rotunjirea, tesirea marginilor, netezirea suprafetelor, executia gaurilor pentru difuzoare, etc.

 

 

 

 

Pentru diversele operatii de frezare avem nevoie de cutite specifice fiecarei operatii. Deasemenea pentru excutarea gaurilor (orificiilor) pentru difuzoare sau alte accesorii avem nevoie de un suport care lucreaza dupa principiul unui compas, rotind freza un jurul unui ax. Pentru formele mai complexe se folosesc sabloane. Aceste sabloane trebuie si ele facute dupa forma dorita. Cum  facem un astfel de sablon va fi prezentat intr-un articol aparte. 

Ferestraul circular este folosit pentru debitarea placilor din MDF, PAL sau alte materiale lemnoase. Pentru obtinerea unor suprafete cat mai drepte vom folosi o scandura si doua cleme pentru a face un ghid pentru ferestrau. Trasam cu un creion locul unde urmeaza a fi taiat materialul apoi fixam ghidul in asa fel incat ferestraul sa culiseze pe acesta si sa taie pe dunga trasata anterior.


 

 
Pentru o precizie sporita se foloseste ferestraul circular de masa.


Indispensabile sunt si clemele care sunt folosite in fixarea, imobolizarea diverselor obiecte sau scule pe care le folosim.


 

 

 

 

Suflanta cu aer cald este o alta scula foarte utila mai ales in confectionarea cablurilor, la folosirea tuburilor termo-retractile. Este utila si in alte operatiuni ca de exemplu pentru evazarea gurii unui tub de bass reflex.

 

 

Capsatorul este iarasi o unealta utila. De mare ajutor este la confectionarea grilei frontale la boxe sau la capsarea foliei bituminoase pe peretii interiori ai incintei.

Dalta este o alta unealta care poate fi de mare ajutor in unele situatii.


 

 

 

Masina de gaurit\insurubat este iarasi o unealta aproape indispensabila. Cea mai comuna este varianta cu acumulator. Aceasta este mult mai practica si da libertate de miscare mare.

 

 


Ferestraul pendular este util la debitarea materilelor lemnoase in locuri in care nu este nevoie de o precizie sporita, sau in locuri in care este imposibila debitarea cu ajutorul ferestraului circular. In general este folosit  la decuparea  unor forme mai complexe.


Pentru finisarea incintelor sau a diferitelor profile din lemn folosim hartie abraziva sau o masina de slefuit, de preferabil masina de slefuit cu banda, care are un randament mai bun.


 


La imbinarea placilor de MDF, PAL sau lemn in locuri in care nu se pot folosi holtz suruburi si in locuri in care estetica nu permite acest lucru -se poate folosi o freza pentru “biscuiti”.


Pentru vopsirea, lacuirea diverselor piese putem folosi un trafalet sau o pensula, iar pentru o calitate superioara vom folosi un compresor.

Intotdeauna cand lucaram cu scule electrice e nevoie sa luam niste masuri minime de protectie. In acest sens este necesar sa avem cateva echipamente de protectie. Amintesc aici ochelari de protectie, casti si nu in ultimul rand masca de praf.

 


 

2 Replies to “Scule”

 1. Doru V. spune:

  Buna ziua, apreciez foarte mult munca dvs. de pana acum si as avea sugestia de a prezenta si sculele “software” utlizate impreuna cu eventuale tutoriale de utilizare a acestora pentru ca diy-audio inseamna, pe langa executie, si proiectare. De asemenea, la sectiunea cu parametrii thiele small, ori o cu totul alta sectiune, ar fi utila prezentarea modalitatii utilizate de masurare a acestor parametri impreuna cu sculele utilizate. Si in final, articolul suprem in care se prezinta un proiect teoretic cap-coada, cu ce ar trebui sa faca un incepator pentru a duce la bun sfarsit un proiect propriu, cu componentele pe care le-ar avea fiecare, si nu copii ale proiectelor prezentate.
  Alaturi de tehnicile de prelucrare mecanica, consider aceste parti ale site-ului esentiale pentru completarea experientei diy-audio. Cu totii am aprecia imartasirea experientei acumulate de-a lungul timpului si in proiectarea incintelor acustice. Site-ul Diy-audio trebuie sa se ridice la inaltimea numelui!

  1. ahegyes spune:

   Salut Doru,
   Eu public ceea ce cred eu ca e de publicat si in masura timpului disponibil.
   Legat de “software”, pe site este un articol care trateaza in amanunt aceasta problema. Vezi link-ul urmator:

   https://diy-audio.ro/cum-construim-un-filtru-pasiv/

   Daca ai fi cautat putin sigur ai fi gasit acest articol. Problema e ca in ziua de azi toata lumea vrea sa primeasca totul mura in gura si pe gratis daca se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *