THINK OUTSIDE THE BOX

Flush Mount


CE ESTE “FLUSH MOUNT” ?

Flush mount este un procedeu prin care un difuzor este montat pe baffle astfel incat difuzorul sa fie incastrat in baffle si sa fie la acelasi nivel cu acesta.

 

Dar…. care sunt avantajele acestui procedeu?  Problema apare la diferenta de nivel ce se creaza intre suprafata sasiului difuzoului si baffle, problema ce se manifesta prin difractie. Cu cat aceasta diferenta de nivel este mai mare cu atat efectele difractiei vor fi mai severe. Efectele difractiei asupra raspunsului in frecventa se manifesta prin introducerea unor neliniaritati. Frecventa la care apar aceste neliniaritati este dependenta de diametrul sasiului difuzorului. Acest diametru corespunde cu o lungime de unda la care difractia se manifesta. Cu cat diametrul este mai mic cu atat frecventa la care apare efectul de difractie este mai mare. Aici mai apare un semn de intrebare: are rost sa folosim procedeul Flush mount si in cazul difuzoarelor de bass? Da, pentru ca acelasi fenomen de difractie poate sa apara intre tweeter si sasiul wooferului, dar cu un efect mult mai scazut. Prin urmare este evident ca in cazul tweeterelor Flush mount-ul este obligatoriu pentru ca lungimea de unda corespunzatoare diametrului (razei) sasiului se afla in domeniul de frecvente reproduse de acestea.

 

In figura de mai jos este prezentat un tweeter montat normal precum si Flush mount impreuna cu efectele pe care le are montarea asupra raspunsului in frecventa.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *