THINK OUTSIDE THE BOX

Masa si scaun din lemn de nuc

Masa si scaun din lemn de nuc 

In acest articol am sa prezint  realizarea unei mese si a unui scaun. Ca de fiecare data, materialul de lucru este lemnul de nuc. La fel ca in alte cazuri, am lucrat la acest proiect in valuri, cu multe pauze, motiv pentru care unele etape au fost sarite, poze facute ba cu aparatul foto, ba cu telefonul. Mai mult de atat, unele etape ale constructiei lipsesc in totalitate.

Facem un pas mare in realizarea proiectului pana la ansamblarea uscata (fara aracet a mesei). Cum se vede in imagini ansablarea se face cu ajutorul domino-urilor.

Picioarele mesei au fost ingustate (data forma conica) la circular cu ajutorul unui sablon.

 

 

Aici avem o imagine cu lipirea blatului de masa. In cele din urma am fost nevoit sa fac un alt blat de masa pentru ca acesta din imagine a “iesit” un pic prea mic.

 

 

O imagine si cu sinele pentru sertare. Sertarele vor glisa liber, fara sine (old school).

Aici avem imbinarea cu aracet si cu muuuulte mengine. Nu degeaba tamplarii spun ca niciodata nu poti avea prea multe menghine de strangere.

Avem si o imagine din timpul probelor la sertare.

Acum facem o trecere la realizarea scaunului. Si aici am facut un salt pana la ansamblarea uscata (fara aracet). S-a folosit aceeasi constructie ca la masa, dar la o scara mai mica.

 

Cateva imagini din impul ansamblarii cu aracet.

 

O imagine care este menita sa puna in evidenta transformarea cromatica a lemnului odata ce se aplica finisajul, in cazul acesta ulei de in.

Eu sunt un fan al uleiului de in si cu toate ca am sa ma repet am sa enumerez avantajele uleiului de in:  pretul foarte accesibil, aplicarea foarte simpa (se inunda suprafata cu ulei, se lasa cateva minute ca sa se absoarba si apoi se sterge excesul) si nu in ultimul rand protectie sporita impotriva umezelii si a petelor de la diverse lichide. Timpul de uscare este aproximativ 24 ore. Nu necesita conditii speciale sau unelte deosebite, doar o carpa curata.

 

Avem si cateva imagini cu partea interioara a mesei – respectiv – scaunului. Aici este de notat modalitatea de fixare a blatului – respectiv – sezutului. Sunt folosite aceste bucati de lemn intermediare pentru a compensa miscarea lemnului. Aceste bucati de lemn permit o usoara miscare  pentru a evita crapaturile care s-ar crea daca blatul ar fi prins direct de  carcasa.

De observat aici marginile tesite la sezut si la blat, tesise care dau un “look” mai zvelt piesei de mobilier.

In final cateva imagini cu produsele finalizate din diverse unghiuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Replies to “Masa si scaun din lemn de nuc”

  1. Alex Dem spune:

    Excelentă lucrarea! Măsuta cu sertare si scaun din lemn masiv de nuc arată fantastic! Mă întreb cât ar costa împreună sau fiecare separat☺

    1. ahegyes spune:

      Salut Alex,

      Mi-e greu sa cuantific si sa fac un pret pentru aceasta lucrare din mai multe motive. In primul rand lemnul de nuc nu l-am cumparat, provine dintr-un nuc care s-a uscat si a fost taiat. Apoi, treaba asta care o fac eu atat cu boxele cat si cu tamplaria e un hobby pe care il fac in timpul liber si lucrez cand apuc – motiv pentru care e greu sa cuantific orele de lucru. DA, deci nu stiu, poate daca cineva ar face o oferta de “nerefuzat” am putea discuta, ce sa zic….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *