THINK OUTSIDE THE BOX

DynaT

Floorstander pe 3 cai cu difuzoare Dynaudio

 Difuzoarele din acest proiect  sunt difuzoare din industria auto, mai precis au fost recuperate dintr-o masina. Prea multe detalii nu stiu sa dau despre aceste difuzoare, singurele informatii ce le pot desprinde sunt cele ce le pot lua din inspectia vizuala si din masuratori. Astfel, difuzoarele au un sasiu  de plastic (ca sa fie cat mai usoare, un aspect important pt segmentul auto), membrana pare a fi din carton acoperita cu un fel de vopsea. Tot din inspectia vizuala pot sa spun ca suportul bobinei e din aluminiu iar marginile de membra par a fi un fel de cauciuc, nu sunt sigur ca e cauciuc natural sau e un polimer. Tweeterul are membrana din matase si un magnet de neodimium.


Masuratorile au relevat urmatorii parametrii:

Bass
Medie
  TW
D        150.0    [mm]
Re       6.88    [Ohms]
Fs       37.68    [Hz]
Zm       20.74    [Ohms]
BL       6.33    [N/A]
Qms      2.232
Qes      1.108
Qts      0.740
Vas      28.750     [liters]
L10k     0.46    [mH]
n0       0.13    [%]
dBSPL      83.32    [1W/1m]
Ms       27.22    [grams]
Cms      0.66    [mm/N]
D        124.0    [mm]
Re       6.84    [Ohms]
Fs       45.76    [Hz]
Zm       20.65    [Ohms]
BL       5.15    [N/A]
Qms      2.269
Qes      1.124
Qts      0.752
Vas      16.350     [liters]
L10k     0.47    [mH]
n0       0.13    [%]
dBSPL      83.33    [1W/1m]
Ms       15.17    [grams]
Cms      0.80    [mm/N]
D        25.0    [mm]
Re       5.18    [Ohms]
Fs       1154.00    [Hz]
Zm       7.96    [Ohms]
Qms      1.122
Qes      2.087
Qts      0.730
Ca si design s-a dorit o cutie nici pre mica nici prea mare care sa fie montata pe niste suporti. Prin urmare am luat in considerare mai multe variante de amplasare a difuzoarelor in asa fel incat TW sa nu fie prea sus si totusi cutiile sa mearga pe suporti. Mai jos sunt variantele luate in calcul.

Parametrii difuzorului de bas sugereaza folosirea unei incinte inchise. In simularea din WinISD avem o cutie inchisa de 40L – ceea ce ar rezulta intr-un F3 de 38hz. Avand in vedere ca e o incinta inchisa acest F3 este foarte bun.

Forma si dimensiunile finale ale cutiei sunt in schita de mai jos. Asa cu am spus, un volum util de 40L, difuzorul de medii si Tw intr-o incinta separat si inca o ranforsare pe interior.

 


Dupa debitarea placilor de MDF gaurile pentru difuzoare sunt taiate ca de obicei cu ajutorul frezei.

Cutia este inchisa cu ajutorul biscuitilor lamelo si evident, mult aracet.

 

Un aspect interesant ce vreau sa il mentionez este legat de modul in care sunt fixate difuzoarele de cutie. Asa cum am aratat mai sus, difuzoarele au fost recuperate dintr-o masina si au un sasiu de plastic special. Acest lucru a facut destul de dificila montarea difuzoarelor. Pentru asta am fost nevoit sa folosesc niste adaptoare din acrilic facute la CNC. In imaginea de mai jos se vede un astfel de adaptor asezat pe cutie. Din pacate nu am alte imagini cu aceste adaptoare. Un efect secundar al folosirii acestor adaptoare este faptul ca pe parte frontala, exterioara, nu sunt suruburi (cel putin la difuzoarele de Bass si Medii). La Tw situatia e diferita. Si aici am fost nevoit sa folosesc un adaptor, mai precis o flansa facuta tot la CNC.

Dupa ansamblare cutiile au ajuns la masuratori de SPL si impedanta. Probabil va intrebati ce cauta acele cartoane in jurul TW si a difului de medii. Cutiile urmeaza sa fie imbracate in piele naturala groasa de vreo 3mm. Din acest motiv difuzoarele au fost lasate mai in afara. Pentru a evita efectul difractiei la masuratori – am montat acea bucata de carton pentru a nivela suprafata bafelului.

Masuratorile au relevat urmatoarele rezultate: 
Raspunsul in frecventa a celor 3 difuzoare cu gate la 200hz 1/3dB
rosu – TW
roz – media
albastru – bass

Impedanta celor 3 difuzoare in cutie
roz – TW
verde – medie
albastru – bass

  In urma simularilor am ajuns la urmatoarele rezultate:

Raspuns in frecventa simulat

Raspuns in frecventa simulata cu media in antifaza

Impedanta Simulata

Schema filtrului aferenta

Filtrul in timpul executiei:

Acum facem un salt inainte in constructia incintelor si avem boxele finalizate, cu filtrele montate si imbracate in piele. Finisajul in piele a fost realizat de Gabriel Geller. Mai multe informatii despre munca sa gasiti aici:  http://gabrielgeller.com
De remarcat aici finisajul impecabil si atentia deosebita pentru detalii.