THINK OUTSIDE THE BOX

Tuning Epos ELS3

In acest articol am sa prezint o transformaretuning a unei boxe comerciale, mai exact Epos ELS3. Tuning cred ca este putin spus pentru ca din incintele initiale se pastreaza doar cutia in care urmeaza sa se instaleze un set nou de difuzoare si filtre.
In prima etapa am trecut la evaluare incintelor in starea originala. In acest sens am facut o masuratoare de impedanta si SPL.

Raspunsul in frecventa este decent, cu un usor surplus de energie in zona 1khz. Impedanta se prezinta bine, mult peste cei 4ohmi  publicati in brosura.
Difuzoarele folosite sunt facute “in house”, TW cu membrana de Aluminiu si magnet neodimium, Midwoofer cu membrana din polipropylena si magnet clasic.

 


In filtru regasim condensatoare Bennic MKP si o bobina pe aer la filtrul trece sus, iar la midbas avem un condensator electrolitic si o bobina pe miez de ferita. Una peste alta, o boxa decenta la un pret decent.
La sunet, nu sunt probleme grave, basul este un pic necontrolat, apoi se simte un pic din energia aia de la 1khz. Soundstage-ul bun – in general bokshelfurile micute stau bine la capitoulu acesta, iar inaltele asa si asa,  eu nu sunt fanul membranelor de AL.
Prin acest tunig radical incerc ridic aceste boxe la un standard mai ridicat de sunet. Pentrua aceasta difuzoarele care urmeaza sa fie montate sunt SB Acoustics SB29RDC-C0004 respectiv SB15NRXC30-4.

Cum incinta asa cum este nu poate acomoda noile difuzoare e necesar sa schimb baffelul in intregime. Drept urmare vechiul baffle trebuie sa plece.

 


DIfuzoarele ce urmeaza sa echipeze incinta sunt 
SB Acoustics SB29RDC-C0004 si SB15NRXC30-4.

Pentru a vizualiza parametri publicati de producator dati clik pe imagini:

   
SB29RDC-C0004
SB15NRXC30-4

 

Parametrii T/S masurati ai difuzoarelor sunt prezentati in tabelul urmator:

 

 

SB29RDC-C0004
SB15NRXC30-4
D        25.0    [mm]
Re       3.06    [Ohms]
Fs       650.70    [Hz]
Zm       7.91    [Ohms]
BL       0.00    [N/A]
Qms      1.837
Qes      1.158
Qts      0.710
Vas      0.000     [liters]
L10k     0.60    [mH]
n0       0.00    [%]
dBSPL      0.00    [1W/1m]
Ms       0.00    [grams]
Cms      0.00    [mm/N]
D        106.0    [mm]
Re       3.25    [Ohms]
Fs       41.72    [Hz]
Zm       44.04    [Ohms]
BL       4.74    [N/A]
Qms      5.310
Qes      0.423
Qts      0.392
Vas      14.260     [liters]
L10k     0.49    [mH]
n0       0.23    [%]
dBSPL      85.78    [1W/1m]
Ms       11.17    [grams]
Cms      1.30    [mm/N]      

Aici avem impedanta celor doua difuzoare free air.

Acum ca am ramas fara baffel pe incinte trebuie sa construiesc un baffel nou care sa acomodeze noile difuzoare. Pentru aceasta am folosit MDF cu grosimea de 25mm. La midwoofer gaura este evazata pe interior.

 

Baffel-ul urmeaza a fi vopsit cu negru asa ca inainte de vopsea am dat cateva straturi de primer.

Dupa vopsirea, baffelul a fost lipit pe cutia originala iar rezultatul arata cam asa:

 

Acum ca difuzoarele sunt in cutie am trecut la masuratori, SPL si impedanta.

SPL -TW – 100cm distanta, gateing 200hz


SPL -MidWoofer – 100cm distanta, gateing 100hz


Impedanta -TW + MidWoofer – montate in cutie
In urma simularilor am ajuns la urmatoarele rezultate:
SPL – simulat:

SPL – simulat cu TW in antifazala


Impedanta simulata


Functia de transfer


In urma simularilor am ajuns la urmatoarea schema a filtrului:
Aici mentionez ca rezistentele care apar in serie cu bobinele reprezinta DCR-ul bobinei si nu sunt rezistente reale.
Tot aici e de observat polaritatea inversa a TW.Filtrul modificat arata asa:

Dupa montarea filtrului am facut masuratori de SPL si impedanta pentru a verifica rezultatele. Iata ce am obtinut:
 SPL final 100cm distanta – gateing 100hzImpedanta finala masurata

 

Dupa verificarea cu masuratori am trecut la evaluarea sunetului prin auditie. Echilibrul tonal e OK, basul este controlat coboara surprinzator de bine pentru un dif de 5″ intr-o cutie de 6L. Totusi am descoperit o oarecare coloratie la vocea barbateasca. Cum cutia originala este facuta din MDF de 12mm grosime, am decis sa montez o ranforsare si sa schimb fonoabsorbantul – asa cum se vede in imaginea urmatoare. Aceasta operatiune a fost un succes in sensul ca am reusit sa scap in mare parte de acea coloratie.
In final niste imagini cu boxele pe stand si puse la treaba precum si cateva comentarii legate de sunet.
Asa cum am scris si mai sus echilibrul tonal este bun si basul surprinzator de bun pentru o cutie asa de mica. In general boxele mici au un soundstage si un focus foarte bun iar aceste boxe nu fac exceptie de la aceasta regula. Ca si caracter sunetul nu este bright dar nici inchis. Detalii multe fara sa fie obositoare. Un lucru pe care l-am observat este ca aceste incinte sunt neiertatoare cu inregistrarea materialului muzical. Mai precis, la evaluare am ascultat muzica lossless furnizata de un PC legat digital la recieverul Pioneer VSX AX5i, si astfel am avut posibilitatea sa sar de la o inregistrare la alta cu mare usurinta. In acest fel am observat cum caracterul sunetului se schimba radical de fiecare data cand se schimba inregistrarea. As zice ca aceste boxulite au veleitati de monitor de studio.
In urma tuning-ului,  schimbarile cele mai notabile sunt la frecventele inalte precum si pe partea de bas. Inalte mai fine, mai matasoase, mai relaxate iar la bas mai mult control si mai multa extensie. La soundstage si la focus nu stateau rau nici inainte dar acum au un alt caracter, asa cum am descris mai sus, sunt mai transparente, mai naturale.