THINK OUTSIDE THE BOX

Scaun pentru birou din lemn de par

 

Scaun pentru birou din lemn de par salbatic 

In acest articol am sa prezint realizarea unui scaun de birou din lemn de par salbatic. Ideea realizarii acestui proiect a pornit de la o necesitate. Vechiul scaun de la birou s-a degradat in asa masura incat se impune inlocuirea lui. Ca sa ma apuc de lucru, aveam nevoie de un proiect, de o inspiratie, inspiratie care nu venea nicicum. Ce stiam sigur e ca scaunul urma sa aiba spatar si cotiere si ca va fi facut din lemn de par (lemn ce il aveam la dispozitie).

Am inceput sa debitez material in ideea ca inspiratia o sa vina pe masura ce avansez cu lucru. In prima faza m-am gandit sa fac colturile rotunjite. Pentru asta am fost nevoit sa fac un sablon din placaj pe care am lipit bucata de lemn  taiata la 90 grade si care apoi va lua forma sablonului dupa ce e trecuta prin freza cu rulment de copiere.

 

 

 

Colturile rotunjite au fost apoi debitate la aceleasi dimensiuni: 

 

In acest moment incepea sa se creioneze forma viitorului scaun. Am aranjat bucatile de lemn in diverse moduri pana incet, incet a iesit ceva.

 

Imbinarea pieselor am facut-o ca de obicei cu Domino-uri. De fiecare data cand vine vorba despre Domino nu ma pot abtine sa nu amintesc cat de versatile si cat de usor se fac imbinarile cu Domino. Scurteaza timpul de executie cu 90%.

 

Acum urmeaza o incleiere preliminara (cu aracet). Este aproape imposibil sa fac o incleirere a tuturor componentelor deodata, de aceea, pentru a simplifica, am ales sa fac incleierea in mai multe etape.

In imaginea de mai jos, se taie cu ajutorul circularului un lacas in care va intra unul din picioarele scaunului.

Aici am facut o imbinare uscata (fara lipici) ca sa vad proportiile si forma scaunului.

 

Si inca o incleiere preliminara.

 

Aici cred ca avem incleierea ultimelor parti ale scaunului.

E, din acest moment pana la finisarea cu ulei de in, am uitat sa fac fotografii. In linii mari, muchiile scaunului au fost rotunjite cu o freza si apoi tot scaunul a fost slefuit pana la o granulatie de 180. 

Eu sunt un fan al finisajului cu  ulei de in si cu toate ca am sa ma repet am sa enumerez avantajele uleiului de in:  pretul foarte accesibil, aplicarea foarte simpa (se inunda suprafata cu ulei, se lasa cateva minute ca sa se absoarba si apoi se sterge excesul) si nu in ultimul rand protectie sporita impotriva umezelii si a petelor de la diverse lichide. Timpul de uscare este aproximativ 24 ore. Nu necesita conditii speciale sau unelte deosebite, doar o carpa curata.

Sezutul este facut dintr-o bucata de placaj care este tapitata cu niste burete si o bucata de stofa. Procesul de tapitare pare usor, dar daca nu ai experienta in acest domeniu (cum e si cazul meu) e nevoie de un pic de rabdare si de mai multe incercari. In cele din urma a iesit ca in imaginile de mai jos.

In final, sezutul a fost fixat de corpul scaunului si astfel lucrarea a ajuns la final.

In continuare sunt cateva imagini de ansamblu cu scaunul in varianta finala.

 

 

 

 

One Reply to “Scaun pentru birou din lemn de par”

  1. Vladau spune:

    Buna ziua !de unde procurati lemnul de par?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *