THINK OUTSIDE THE BOX

Test Cabluri


Discutiile despre cabluri nu se vor termina niciodata, asa ca iata inca un articol care trateaza acest subiect. Exista sau nu diferente intre cabluri scumpe si cabluri ieftine, cabluri de firma sau cabluri “No Name”. Din punctul meu de vedere raspunsul este un DA hotarat. Problema care se ridica este cat de mari sunt aceste diferente. Prin acest articol incerc sa dau in raspuns la aceasta intrebare.
          Sa o luam metoditc. Care sunt factorii care ar putea influenta comportamentul (sunetul) unui cablu. Eu as impartii acesti factori in doua categorii: Factori interni si factori externi.
In categoria factorilor externi as aminti radiatiile electromagnetice, undele radio si alte elemente de acest gen pe care cablu ii poate capta. Acesti factori sunt destul de greu de cuantificat. In acelasi timp exista o diversitate destul de larga de masuri ce se pot lua pentru a contracara aceste efecte. Amintesc aici ecranarea cablurilor, aplicarea infasurarilor cu ferita, izolarea cablurilor cu diverse materiale special gen TEFLON, ba chiar unele metode active cum ar fi conexiunile balansate (XLR).
          Un factor foarte important este izolatia (dielectricul) cablului. De ce? Pentru ca transferul efectiv de energie se realizeaza cu ajutorul campului electromagnetic ce se formeaza in jurul conductorului, camp electromagnetic ce se propaga in mare parte prin dielectricul cablului. Mai multe detalii despre acest subiect am sa scriu in alt articol.
          Ca factori interni care influenteaza comportamentul cablului putem enumera materialul din care este realizat conductorul (cupru, argint, aur, etc.), diametrul conductorului, forma conductorului precum si rezistivitatea, capacitatea, inductanta acestuia, intr-un cuvant impedanta cablului. Testul comparativ din acest articol are la baza aceasta caracteristica a cablurilor si anume impedanta.
          Se stie foarte bine ca orice cablu este caracterizat printre altele si de capacitate, inductanta si rezistivitate. Suma acestor caracteristici au ca finalitate impedanta. Se tot discuta despre capacitate si inductanta si modul in care acestea influenteaza sunetul. Mai rar se discuta insa despre faptul ca orice capacitate si orice inductanta introduc in circuit si defazaje, prin urmare, in cazul cablurilor se poate discuta si despre distorsiuni de faza. Daca ne gandim ca filtrul de separare al unei boxe este format in exclusivitate din condensatoare, bobine si rezistente care la randul lor introduc distorsiuni de faza o sa ajungem la concluzia ca sunetul final al unei boxe este influentat de suma acestor impedante si defazaje. Dar si amplificatoarele respectic sursele de semnal au in componenta lor bobine si condensatoare, ba de cele mai multe ori le au chiar in calea sunetului. Astfel tot lantul acustic de la sursa pana la difuzoare este compus dintr-o suma de impedante respectiv defazaje. Schimband un cablu oriunde in acest lant va avea un efect asupra asupra comportamentului acestui sistem, respectiv asupra sunetului.
          Eu imi propun sa cuantific (sa masor) impedanta si defazajul introdus de diverse cabluri. Efectul acestora nu este greu de banuit si va invit sa urmarim impreuna aceste grafice.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *