THINK OUTSIDE THE BOX

Distribuitor

Distribuitor 220-240V

Dupa ce am construit mai multe boxe, rack-uri si alte articole legate de virusul numit Hi-Fi, mi-au ramas tot felul de materiale in exces, materiale care nu stiu la ce sa le folosesc. Gandindu-ma asa…. ce sa fac, ce s-a fac ???… mi-a venit ideea sa fac un prelungitor/distribuitor de tensiune de alimentare.

In mediile audiofile circula diverse mituri cum ca un cablu de alimentare ar afecta sunetul aparatului sau chiar mai mult de atat, ca pozitia cablului de alimentare in prelungitor ar afecta deasemenea felul in care suna un aparat sau altul. Tin sa mentionez ca eu NU sunt adeptul acestor teorii si ca executia distribuitoruluiprelungitorului din acest articol are considerente de orin functional (lungimea cablului prelungitorului, distanta dintre prize) si estetic.

Pentru a construi carcasa am folosit fasii de placaj stratificat. Fasiile au fost lipite in asa fel incat sa se obtina acea suprafata raiata. Evident, in acest sens s-au folosit biscuiti lamelo si aracet.

 

Pentru partea superioara, pe care urmeaza sa fie montate prizele, am folosit tabla de aluminiu de 2 mm. Am apelat la tabla, pentru ca prizele pe care le aveam prin debara sunt prize marca Berker, acestea fiind de tipul care se monteaza pe tabla. Acest fel de prize sunt folosite pentu a fi montate pe carcasele diverselor aparate (UPS, filtre de retea, etc.).


Gaurile in tabla de AL au fost facute cu freza, similar cum sunt facute gaurile pentru difuzoare in MDF cu diferenta ca am folosit o turatie mai mica la freza si evident am avansat in pasi foarte mici in material – 0.2 – 0.3mm trecere. Dupa cum se vede si in imagini distanta intre prieze este destul de mare, nu de alta dar am intampinat si probleme de genul ca in prelungitor nu incapeau unul laga altul 2 stechere mai voluminoase.

Ca sa se incadreze in categoria prelungitoarelor audiofile, jucaria mea a primit si un filtru de retea recuperat dintr-un copiator Xerox.


 

Aceasta este forma finala, cu prizele montate si cutia lacuita. Dupa cum se observa, prelungitorul meu nu are un cablu captiv care sa il conecteze la o priza, in schimb are un conector IEC care ii permite conectarea unui cablu de diverse lungimi. Am apelat la aceasta solutie pentru ca de multe ori m-am lovit de urmatoarea problema: priza din perete e foarte aproape de sistem, iar cablul prelungitorului e prea lung. Drept consecinta trebuia sa gasesc solutii de mascare a lui.
Prin montarea conectorului IEC – solutia la aceasta problema este foarte simpla – folosesc un cablu scurt si gata. Deasemenea, conectorul IEC este util si in cazul in care e nevoie de un cablu mai lung la prelungitor si prin simpla inlocuire a cablului s-a rezolvat problema.


In imaginile urmatoare sunt prezentate cateva detalii precum si prelungitorul pus in functiune. Dupa cum se vede mai jos, distribuitorul meu are niste picioruse din silicon care ii asigura o aderenta buna cu podeaua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *