THINK OUTSIDE THE BOX

Compleo Floor Stand

COMPLEO FLOOR STAND

(Floorstander pe 2 cai) cu USHER Audio YS-13225W-XP   si  9950-20

Acest proiect urmareste constructia unui standfloor de dimensiuni medii care sa aiba performante acustice cat mai bune dar in acelasi timp nici bugetul sa nu fie afectat foarte tare. Pentru atingerea acestor obiective am hotarat sa fac o cutie cat mai rigida si cat mai performanta pentru a gazdui difuzoare de la USHER. Cutia va avea peretii curbati si ranforsari interioare. Difuzoarele alese sunt Midbasul YS-13225W-XP si TW 9950-20.
Midbasul de 5.5″ are membrana de polipropilena, marginea de membrana din cauciuc si sasiul turnat, adica toate ingredientele pentru un difuzor de calitate superioara. Tweeterul 9950-20 – nu cred ca mai are nevoie de prezentare, un TW foarte bun la un pret excelent.


(pentru a vedea parametrii difuzoarelor daci click pe imagini)

 
Usher Audio YS-13225W-XP
http://www.loudspeakershop.eu
Usher Audio 9950-20
http://www.loudspeakershop.eu

Parametrii TS precum si alti parametrii ai difuzoarelor sunt prezentati in tabelul de mai jos.

 

Usher Audio YS-13225W-XP
Usher Audio 9950-20
D 101.6 [mm]
Re 5.30 [Ohms]
Fs 61.91 [Hz]
Zm 38.41 [Ohms]
BL 6.52 [N/A]
Qms 2.898
Qes 0.464
Qts 0.400
Vas 6.377 [liters]
L10k 0.33 [mH]
n0 0.31 [%]
dBSPL 87.03 [1W/1m]
Ms 9.57 [grams]
Cms 0.69 [mm/N]
D     25.0 [mm]
Re    4.80 [Ohms]
Fs    538.30 [Hz]
Zm    15.44 [Ohms]
Qms   2.084
Qes   0.941
Qts   0.648
L10k  0.92 [mH]

Din simularea cu WinISD rezulta o incinta de aproximativ 15Litri cu tuningul portului la 59Hz si un F3 de aprox. 55Hz. 

 

 

Ca de fiecare data, costructia incepe cu debitarea MDF-ului. In acest caz, peretii laterali sunt facuti din MDF de 16mm, iar ranforsarile si capetele din mdf de 22mm.

Pentru a obtine forma rotunjita a cutiei, fasiile de MDF au fost crestate lungitudinal la o distanta de aproximativ 15-16mm intre ele.

Tot pentru forma curbata a fost nevoie sa fac un sablon care sa dea curbura ranforsarilor si a capetelor incintei.

Odata ce am avut sablonul, toate cele 8 bucati de MDF au fost frezate (copiate) cu ajutorul unei freze de copiere.

Dupa cum se poate observa midbasul are o forma mai putin regulata, ceea ce m-a fortat sa fac un sablon si pentru profilul acestuia. In acest sens, am trasat forma difuzorului pe o bucata de MDF de 8mm, apoi am decupat interiorul relativ aproape de linie, si in cele din urma cu un tambur am slefuit pana la linia trasata.

Tot datorita formei neregulate a midbasului, baffelul e alcatuit din 2 bucati. Partea de baza, fundatia sa zicem asa, si partea cu ajutorul careia se realizeaza montarea flush a difuzoarelor (ingroparea in baffle). Aici putem face acest artificiu pentru ca atat flansa tweeterului cat si sasiul  midbasului au o grosime de aproximativ 3mm.

Prin urmare, am trasat forma difuzoarelor pe o bucata de PFL de 3mm si apoi cu ajutorul sablonului am frezat (copiat) forma difuzoarelor la locul potrivit.

 

 

 

 

Acum facem un salt inainte in constructia incintelor. In mod evident si de aceasta data am uitat sa surprind in fotografii cateva etape. Am sa incerc sa descriu ce mi-a scapat. Fantele, fasiile taiate in peretii laterali au fost umplute cu un amestec de aracet si rumegus (praful rezultat din debitarea MDF-ului), apoi a fost ansamblata cutia montand intai fetele laterale pe ranforsarile curbate respectiv capetele de sus si de jos ale cutiei, si apoi s-au montat baffelul respectiv spatele incintei. In etapa urmatoare s-au slefuit marginile ramase de la baffle si de la spatele cutiei.

 

Pasul urmator a fost furniruirea incintelor. Ele au primit un furnir din lemn de nuc natural care s-a aplicat cu prenandez.

In acest moment, cutiile sunt furniruite si urmeaza sa primeasca un strat de bait care sa dea o tenta rosiatica lemnului.

Odata ce cutiile au ajuns in acest stadiu, se pot executa masuratorile pentru realizarea filtrului.

Raspunsul in frecventa a difuzoarelor in cutie
portocaliu – midbas
albastru – tweeter

 

Impedanta difuzoarelor in incinta
verde – midbas 
albastru – tweeter

 

Raspunsul in frecventa simulat

Raspuns in frecventa simulat cu TW in antifaza
Aici observam  frecventa de taiere acustica undeva la 2.9khz.

Impedanta simulata a incintei

 

In urma simularii a rezultat schema filtrului de separare prezentat mai jos. In chenar portocaliu sunt bobinele cu rezistivitatea lor aferenta – RDC.

Aici avem schema PCB-ului aferent filtrului.

 Filtrului este ansamblat pe o placuta de cupru. Mai jos cateva imagini din timpul executiei.

 

In cele din urma filtrele au fost montate in cutii si s-au facut masuratorile de verificare finala.

 

Raspunsul in frecventa masurat a boxei cu microfonul  la distanta de 1m si cu gatting la 200hz.

 

Raspunsul in frecventa masurat a boxei cu TW in antifaza.

In final cateva imagini cu boxele finalizate si cateva consideratii legate de sunet. Dispunerea difuzoarelor in configuratie MTM asigura o integrare foarte buna a tweeterului precum si o dispersie verticala excelenta lucru care se simte in sunet. Nu este de neglijat nici calitatea tweeterului, care in conditiile mai sus amintite performeaza cu adevarat bine. Lumea ar crede ca un difuzor de 5″ nu este in stare sa livreze bas. E drept ca din punct de vedere tehnic avem un f3 pe la 55hz, dar cand asculti aceste boxe ai senzatia ca te aflii in fata unor difuzoare respectiv boxe mult mai mari. Pur si simplu nu simti ca ar fi vreo limitare la frecvente joase. Acum, as putea sa povestesc despre scena stereo, cat de bine sunt definite instrumentele, vocile, etc., capitole la care situatia chiar este foarte buna, dar cel mai socant este raportul pret\sunet. Cu alte cuvinte, cand asculti aceste boxe nu iti vine a crede ca ai in fata niste difuzoare de midbas de 25-30euro bucata si  tweetere de 70-80 bucata.