THINK OUTSIDE THE BOX

Gurges – Subwoofer

GURGES – Subwoofer cu Wavecor SW263WA03

 


Difuzorul folosit este Wavecor SW263WA03 de la producătorul chinez Wavecor.

(pentru a vedea parametrii difuzorului dati click pe imagine)

 

Da, stiu, multi vor spune “dar chiar un difuzor chinezesc !!! !?”. A fost ales acest traductor din mai multe motive:
–     In primul rand, comapnia Wavecor a fost infiintata de inginerii danezi Alan Isaksen si Per Madsen, cei doi fiind fosti angajati la companii de prestigiu cum ar fi Vifa sau ScanSpeak, deci – experienta cat cuprinde;
         Xmax (excursia maximă a membranei difuzorului) mare;
         Qms mare – coeficientul de calitate mecanică al difuzorului care asigura indirect calitatea sunetelor de frecventa joasă;
         Membrana difuzorului fabricată din Aluminiu. Unii audiofili consideră că nici un alt material nu este mai bun decât cartonul când vine vorba despre reproducerea sunetului chiar dacă mulţi producători au apelat la diverse materiale precum polipropilena, aluminiul, kevlar şi în ultimul timp membrane fabricate din magneziu. Toate aceste materiale au unele avantaje faţă de clasicul carton dar deasemenea şi dezavantaje. În cele din urmă e vorba de preferinţele fiecăruia. In acest caz (subwoofer) rigiditatea sporita a aluminiului prezinta un avataj. Dezavanatajul aluminiului este breakup-ul urat specific difuzoarelor cu astfel de membrana, dar in cazul acesta difuzorul va functiona mult sub frecventa de breakup, prin urmare nu este o problema;

–     Acelasi difuzor (o varianta un pic modificata) este folosit in subwooferul  Audio Physic Rhea II. Pentru mai multe detalii click aici si aici.

Parametrii TS masurati ai difuzorului foarte apropiati de parametri publicati de producator:

 

 

Wavecor 263WA03
D              205.0    [mm]
Re             3.41    [Ohms]
Fs             27.59    [Hz]
Zm            54.27    [Ohms]
BL             13.79    [N/A]
Qms          7.621
Qes           0.512
Qts            0.479
Vas            30.980     [liters]
L10k          1.51    [mH]
n0             0.12    [%]
dBSPL        82.94    [1W/1m]
Ms            164.40    [grams]
Cms          0.20    [mm/N]


Impedatna free air masurata


 

 

Simularea incintei cu WinISD sugerează o cutie de  40L. Rspunsul în frecvenţă simulat este prezentat în imaginea de mai jos. De observat un F3 de invidiat pentru orice subwoofer – 23Hz  anecoic.


Amplificarea cu crossover activ este asigurata da Wyntek WAM300-DSP


Schita incintei este prezentata in imaginea urmatoare. Baffelul este realizat dintr-un sandwich de 2 placi de MDF de 18mm, deci o grosime totala de 36mm. Panoul din spate pe care va fi montat amplificatorul este facut din MDF de 25mm. Restul peretilor sunt din MDF de 18mm, pe interior urmand a fi aplicate mai multe ranforsari.

 

Evident, dupa debitarea materialului brut urmeaza ansamblarea incintei. Inbinarea placilor se face cu aracet si cu biscuiti lamelo. Dupa cum se vede si in imagini partea frontala – baffel – este dublu stratificata pentru a obtine o rigiditate mai sporita. Deasemenea si partea din spate pe care urmeaza a fi montat amplificatorul este facuta din MDF de 25mm. In rest, avem MDF de 18mm. Tot pentru a spori rigiditatea au fost montate mai multe ranforsari in interiorul cutiei.

 

 Ranforsarile interioare:

 


Tubul de bas-reflex este construit din teva de canalizare cu diametrul de 7cm.

 


Decuparea lacasului pentru amplificator este facut cu freza, intr-un mod asemanator cu decuparea gaurii pentru difuzor.

 

 

 



Cutia urmeaza a fi vopsita, motiv pentru care inainte de vopsea a primit un strat de chit.

 

 

 

Dupa vopsire si lacuire urmeaza montarea componentelor – difuzor respectiv amplificator.

 

 

 

 

 

 

Amplificatorul WAM300 este un amplificator asa zis digital si in acelasi timp dispune de o conexiune USB pentru a fi conectat la un PC. Toate setarile sunt facute cu ajutorul unei interfete grafice foarte sugestive prezentate in imaginea de mai jos. Dupa cum se observa regasim aici toate instrumentele necesare pentru a putea efectua o instalare de succes a subwooferului in lantul audio:
– filtru subsonic;
– posibilitatea de a modifica panta de taiere  de la 6dB la 36dBoctava;
– corectie de faza;
– posibilitatea de a seta dupa cat timp de inactivitate sa fie oprit automat amplificatorul;
– egalizor grafic pe 9 benzi;
– mai multe presetari de fabrica (Music, Movie, Impact, etc.) precum si alte unelte interesante.
Setarile pot fi apoi salvate in memoria interna a amplificatorului si pot fi accesate cu ajutorul unei telecomenzi.


Telecomanda arata cam asa:

 

Integrarea subwooferului in lantul audio a decurs fara probleme, in aprox. 30 de minute canta alaturi de celelalte boxe din sistem.
Acum, as dori sa fac cateva comentarii legate de felul cum suna acest subwoofer. Pot sa zic ca integrarea in sistem e perfecta, atat in modul Stereo cat si in Surround, asta datorita si amplificatorului foarte versatil care permite foarte multe ajustari. Basul – mai bine zis sub-bsasul este ferm, rapid, foarte extins si canta odata cu celelalte incinte din sistem. Dupa cum se vede in imaginile de mai jos subwooferul a fost imperecheat cu boxele Divisa – boxe care la randul lor au o extensie la foarte buna la frecvente joase si un bas scurt si percutant. Subwooferul nu a avut nicio problema in a se tine dupa ritmul impus de Divisa si in acelasi timp a adaugat o extensie la sub-bas care creaza o scena mai extinsa si o atmosfera mai profunda. Ca sa rezum, pot sa spun ca este cel mai bun subwoofer pe care l-am auzit.