Subwoofer cu ScanSpeak30W4558T00 , ScanSpeak 30W0-00-00
ScanSpeak30W4558T00 este un subwoofer din seria Discovery, are membrana de aluminiu de 12″, margine de membrana din cauciuc, sasiu turnat din aluminiu, excusie maxima de 56mm, frecventa de rozonanta scazuta – 17Hz.
Scanspeak 30W0-00-00este o membrana pasiva, in principiu este acelasi lucru ca si difuzorul30W4558T00dar fara bobina si fara magnet. In locul bobinei sunt niste greutati (un fel de saibe din metal) cu ajutorul carora se ajusteaza frecventa de rezonanta a conului. (click pe imagini pentru a vedea proprietatile difuzoarelor)
Din simularea rezulta o incinta de aprox. 60Litri. In graficul de mai jos avem un raspuns in frecventa estimat pentru 3 valori diferite ale masei membranei.
Cutia va fi un pentagon cu latura de 33cm si inaltime de 35cm (dimensiuni interioare), iar grosimea peretilor va fi de 25mm.
Amplificarea cu crossover activ este asigurata de Wyntek WAM300-DSP
Amplificatorul WAM300 este un amplificator asa zis “digital” (cu functionare in comutatie) si in acelasi timp dispune de o conexiune USB pentru a fi conectat la un PC. Toate setarile sunt facute cu ajutorul unei interfete grafice foarte sugestive prezentate in imaginea de mai jos. Dupa cum se observa regasim aici toate instrumentele necesare pentru a putea efectua o instalare de succes a subwooferului in lantul audio:
– filtru subsonic;
– posibilitatea de a modifica panta de taiere de la 6dB la 36dB\octava;
– corectie de faza;
– posibilitatea de a seta dupa cat timp de inactivitate sa fie oprit automat amplificatorul;
– egalizor grafic pe 9 benzi;
– mai multe presetari de fabrica (Music, Movie, Impact, etc.) precum si alte unelte interesante;
– telecomanda.
Setarile pot fi apoi salvate in memoria interna a amplificatorului si pot fi accesate cu ajutorul telecomenzii.
Prima faza a constructiei efective este debitare materialului, in cazul de faza MDF cu grosimea de 25mm. Debitarea poate fi facuta si la magazinele de specialitate care vand MDF sau, ca in cazul de fata, debitare se poate face “in house”. Pentru asta am folosit un circular cu sina (Tracksaw). Precizia e mult mai buna ca in cazul uni circular de mana obisnuit si permite debitarea placilor de dimensiuni mari ceea ce pe un circular de masa obinuit este foarte greu de realizat.
Cutia de fata va avea forma de pentagon. Din acest motiv imbinarile nu se vor mai face in unghi de 90grade ci in unghi de 108grade. In mod normal orice circular de masa are optiunea de a inclina panza pentru a face taieri in unghi, deci nu ar fi o problema deosebita. Problema consta in faptul ca raportorul ce masoara inclinatia nu e suficient de precis. Din acest motiv am folosit un raportor digital care se monteaza pe panza. Precizia este foarte mare si pentru astfel de imbinari recomand folosirea lui. Este la fel de util si in cazul unor ughiuri de 45grade pentru imbinari la 90grade. In cazul de fata unghiul la care se face taierea este de 54grade.
Dupa debitarea in unghi a placilor am facut un test de verificare a unghiului, si dupa cum se vede in imaginea de mai jos a iesit perfect din prima.
In urmatoarea etapa, cu ajutorul unei freze si a unui sablon am taiat lacasul pentru amplificator. La fel ca si difuzoarele, amplificatorul este “flush mounted” in cutie.
Pentru imbinarea efectiva a cutiei am avut de ales din 2 variante: Biscuiti Lamelo sau Domino. Probabil nu ati auzit pana acum despre Domino, sunt niste cepuri din lemn deptunghiulare, ceva asemanator cu diblurile de lemn, dar nu au sectiune rotunda ci au ca sectiune un deptunghi cu colturile rotunjite. Evident, este o masina care taie aceste gauri. Pentru cei interesati de mai multe detalii, dati o cautare pe Google cu: Festool Domino.
Am ales Domino pentru ca are o precizie mult mai mare decat biscuitii si este foarte usor de folosit in situatii delicate.
Aici am facut o ansamblare uscata (fara aracet) pentru a verifica daca totul e la locul lui. Dupa cum se vede, nu sunt probleme, toate colturile se inchid perfect.
Mai departe am taiat gaurile pentru difuzor si membrana pasiva, evident flush. Pentru asta am folosit freza si un compas pentru freza.
Toate componentele sunt in regula deci se potate face ansamblarea cu aracet.
Partea de deasupra si fundul cutiei le-am prins cu biscuiti. In acest caz precizia mai slaba a biscuitilor lamelo e un avataj, tocmai de aceea am apelat la ei.
Dupa ce s-a uscat aracetul am taiat cu un pendular colturile si am slefuit cutia.
In interiorul cutiei am montat niste ranforsari. Acestea le-am amplasat pe mijlocul placilor, acolo unde amplitudidea rezonantelor este maxima.
Dupa cum spuneam amplificatorul Wintek este controlat cu o telecomanda, iar telecomanda are un senzor care se monteaza si el pe cutie. Pentru a taia lacasul senzorului am facut un sablon si am frezat cu ajutorul unui inel de copiere.
Odata terminata ansamblarea cutiei am trecut la furniruirea ei. Furnirul este din setejar natural, iar fasiile au fost imbinate inainte (am cumparat furnir imbinat). Furnirul a fost lipit cu prenandez.
Peste furnir am aplicat mai multe straturi de lac lucios iar in final cutia arata asa:
In final, a urmat echiparea cutiei cu amplificator, difuzoare, fonoabsorbant, etc…