THINK OUTSIDE THE BOX

Sam Maloof Inspired Low Back Chair

 

Sam Maloof Inspired Low Back Chair

In acest articol am sa prezint realizarea unui scaun inspirat (copiat) din creatia artistului (tamplarului) american Sam Maloof.

Executia acestui scaun presupune cunostinte de tamplarie avansate precum si scule si unelte destul de specializate. Apoi, un alt aspect important sunt sabloanele necesare, sabloane ce nu sunt gratuite, de obicei se gasesc spre vanzare online la un pret de aproximativ 50-60$.

Materialul lemnos trebuie debitat la o grosime de aproximativ de 5cm dupa care se urmeaza instructiunile primite odata cu sabloanele. De mare ajutor mi-au fost si diversele filmulete cu realizarea acestui scaun publicate pe Youtube.

Luctarea incepe cu executia sezutului si anume decuparea la circular a locasurilor pentru picioare si apoi imbinarea bucatilor de lemn care formeaza apoi sezutul.

Sezutul intr-o prima forma arata ca in imaginea urmatoare:

Picioarele scaunului sunt facute cu ajutorul sabloanelor. Din pacate aceasta operariune nu am surprins-o in imagini. Ca si idee, se aseaza sablonul pe material si se traseaza cu o carioca forma piciorului. Apoi se decupeaza piciorul cu ajutorul unui fierestrau paglica mergand cat mai apropare de linia trasata dar fara a o atinge. Pe piciorul in forma cruda astfel obtinut se lipeste cu banda dublu adeziva sablonul (sablon facut din placaj) si se copiaza cu ajutorul unei freze de copiere forma sablonului.

Mai departe se pregatesc picioarele pentru realizarea imbinarii Maloof (Maloof Joint), imbinare care este prezentta in desenul urmator.

 

Aici am facut o proba a imbinarii Maloof.

In continuare urmeaza sculptarea formei sezutului. In acest sens se face o matrice de gauri la diferite adancimi, gauri care sunt un ghid pentru cat material sa se elimine.

Sculptarea in sine se face cu un flex in care se monteza un disc de slefuit foarte agresiv cu dinti din carbura.

Intr-o forma foarte cruda, scaunul prinde forma.

In continuare am lucrat la manerele scaunului. Ele se fac dupa o procedura similara cu picioarele. Singura diferenta consta in faptul ca pentru a realiza arcuirea mai agresiva a manerului se decupeaza la fierestraul panglica o bucata concava din material care apoi este lipita pe partea opusa.

In paralel am facut si sculptarea\rotunjirea picioarelor cu ajutorul frezei si apoi cu a sculelor de mana.

Manerele intr-o forma grosiera arata asa:

Spatarul scaunului se face similar cu manerele.

Acum urmeaza partea cea mai dificila, sculptarea\slefuirea\finisarea scaunului intr-o forma cat mai frumoasa. Pentu asta am folosit o multime de scule, atat manuale cat si electrice (flex, masina de slefuit, biax, dalta, dalta curbata, rindea, rindea curbata, pila de lemn, etc..).

In cele din urma, inainte de incleiere scaunul se prezena asa:

Si aici incleierea cu o gramada de menghine.

E, din acest moment pana la finisarea cu ulei de in, am uitat sa fac fotografii. In linii mari, scaunul a fost slefuit cu granulatie incepand de la 80 pana la 240. Slefuitul este destul de istovitor mai ales ca sunt multe locuri greu accesibile.

In cele din urma am aplicat 2 straturi de ulei de in, proces pe care l-am surprins intr-un mic filmulet.

 

Eu sunt un fan al finisajului cu  ulei de in si cu toate ca am sa ma repet am sa enumerez avantajele uleiului de in:  pretul foarte accesibil, aplicarea foarte simpa (se inunda suprafata cu ulei, se lasa cateva minute ca sa se absoarba si apoi se sterge excesul) si nu in ultimul rand protectie sporita impotriva umezelii si a petelor de la diverse lichide. Timpul de uscare este aproximativ 24 ore. Nu necesita conditii speciale sau unelte deosebite, doar o carpa curata.

In continuare sunt cateva imagini cu scaunul finalizat la o sedinta foto in aer liber.

 

 

One Reply to “Sam Maloof Inspired Low Back Chair”

  1. Silviu spune:

    Foarte frumos scaunul, interesant, lucrătură, tot… felicitări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *